O-STA

Akademija za glasbo Univerze v Ljubljani je počastila 100-letnico rojstva enega najvidnejših slovenskih zborovodij Janeza Boleta

Janez Bole (1919-2007) se je v zgodovino slovenske glasbene poustvarjalnosti zapisal kot eden najvidnejših zborovodij svojega časa. Neizbrisno sled je pustil na ljubljanski Akademiji za glasbo, kjer je skoraj dve desetletji (1968-1987), sprva honorarno nato pa redno do upokojitve deloval na Oddelku za glasbeno pedagogiko, in sicer kot višji predavatelj za zborovsko dirigiranje, vokalno tehniko, partiturno igro in zborovsko petje. Razvil je unikaten slog zborovskega petja, t. i. "Boletovo šolo", znotraj katere se je zavzemal za izenačen zborovski zvok, dobro izdelano vokalno tehniko ter umetniško prepričljivo interpretacijo. Zanj značilen je bil orgelski zvok zbora. V bogati umetniški karieri je vodil več kot 120 profesionalnih in amaterskih pevskih zborov po vsej Sloveniji in onstran meje, mdr. Akademski pevski zbor Tone Tomšič (1957-1960), zbor Slovenske filharmonije (1960-1965), zbor Slovenski madrigalisti (1967-1970; 1987-1997). Leta 1951 je prevzel vodstvo novonastalega Slovenskega okteta in ga vodil nadaljnjih šest let (do 1957). Pod Boletovim vodstvom je Slovenski oktet v poustvarjalnem pogledu z izčiščeno in prefinjeno interpretacijo postal zgled moškim vokalnim oktetom in zborom. Kot izjemen strokovnjak je predaval na najrazličnejših zborovskih seminarjih in bil član mnogih žirij na tekmovanjih. S predanim glasbenopedagoškim delom je pomembno zaznamoval številne generacije amaterskih in poklicnih glasbenikov.

(Tina Bohak Adam, Univerza v Ljubljani, Akademija za glasbo)

100-letnico rojstva Janeza Boleta je Akademija za glasbo Univerze v Ljubljani počastila z izvedbo zborovskega recitala ŽIVLJENJE JE PESEM ... 22. novembra 2019 v Veliki dvorani Palače Kazina v Ljubljani. Dekliški zbor Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani pod vodstvom dirigenta red. prof. Marka Vatovca ter Komorni zbor Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani pod vodstvom dirigenta izr. prof. Sebastjana Vrhovnika sta izvedla kolaž zborovskih skladb slovenskih avtorjev vseh obdobij od Iacobusa Handla Gallusa preko vseh največjih imen slovenskih skladateljev Tomca, Srebotnjaka, Vrabca, Kogoja, Vremšaka, Pahorja, Gregorca, Adamiča, Lebiča, Strajnarja, pa vse do aktualne generacije skladateljev Čopija, Močnika, Lo Nigra, Strnada, Puciharja in tudi študenta Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani Tilena Slakana. To je bil reprezentativen večer slovenske zborovske glasbe, vsekakor dostojen imena in slovesa velikega slovenskega zborovodje Janeza Boleta.