O-STA

Noša hmeljskih princes skozi čas

Razstava oblek hmeljskih princes v Ekomuzeju hmeljarstva in pivovarstva Slovenije
Razstava oblek hmeljskih princes v Ekomuzeju hmeljarstva in pivovarstva Slovenije

Odprtje razstave oblek hmeljskih princes in pogovor s hmeljarskimi starešinami in hmeljskimi princesami

V okviru praznovanja 10-letnice Ekomuzeja hmeljarstva in pivovarstva Slovenije je Zavod za kulturo, šport in turizem Žalec 28. novembra odprl razstavo oblek hmeljskih princes. Z razstavo so v ospredje želeli postaviti dolgoletno tradicijo izbora hmeljarskih starešin in hmeljskih princes, ki poteka že od leta 1963 in priča o tem, kako pomembna je v zeleni dolini hmeljarska tradicija in vse, povezano z njo.

Pri izvedbi razstave je izdatno pomagalo Združenje hmeljarjev Slovenije, še posebej Pavla Gostečnik, ki je stopila v stik s hmeljskimi princesami in jih spodbudila, da so za to priložnost posodile svoje obleke. Na razstavi je na ogled 21 različnih oblek, ob vsaki pa je fotografija hmeljske princese in hmeljarskega starešine ter zapisana letnica izbora.

Odprtje razstave je pospremil pogovor z nekdanjimi in aktualnimi hmeljarskimi starešinami in hmeljskimi princesami, v katerem so sodelovali Pavla Gostečnik (hmeljska princesa leta 1970), Janez Oset (predsednik Združenja hmeljarjev Slovenije, hmeljarski starešina leta 2002), Klavdija Bastl Enci (aktualna hmeljska princesa) in Anton Grobler (aktualni hmeljarski starešina). V pogovoru, ki ga je na hudomušen in sproščen način vodil Franci Podbrežnik Solčavski, so številni obiskovalci izvedeli marsikateri zanimiv podatek o izboru starešin in princes, njihovem poslanstvu, odnosu do noše, izdelavi oblek, vplivu mode na kroj in še čem. Večer, poln spominov na številne hmeljarske dneve, je zaokrožil praznovanje desetletja delovanja Ekomuzeja hmeljarstva in pivovarstva Slovenije.

Razstava oblek hmeljskih princes bo na ogled do 31. 12. 2019.

Avtor fotografij Tone Tavčer

www.zkst-zalec.si