O-STA

Z darilnimi boni za nakupovanje v mestnem jedru Celja bomo razveselili 712 pomoči potrebnih

Darilne bone Dobimo se v mestu, za nakupovanje v mestnem jedru Celja, sta Generalnemu tajniku Škofijske Karitas Celje Mateju Pirnatu izročili predstavnici Zavoda Celeia Celje Tadeja Falnoga ter predstavnica RTA agencije Katarina Karlovšek. Letos je bilo zbranih rekordnih 28.480 evrov, obdarili bodo 712 posameznikov v stiski in jim s tem polepšali praznike, hkrati pa s to akcijo prispevajo v večji poslovnih živahnosti v mestnem jedru Celja. V preteklih petih letih so zbrali 92.000 evrov let dodatno leta 2017 pomagali Društvu paraplegikov JZ Štajerske, namenili so jim 6.700 evrov za nakup invalidom prilagojenega vozila.
Prostovoljke Škofijske Karitas Celje bodo z obiskom na domu obdarile 712 obdarjencev, vsak bo prejel darilne bone v vrednosti 40 evrov. Obdarile bodo otroke, družine z več otroki, starejše in tiste, ki zaradi bolezni ne morejo delati, hkrati pa niso upravičeni do nadomestil in so velikokrat prezrti.

Celje, 10. december 2019 - Letos so se uspešni gospodarstveniki iz celjske regije na večer pred 1. adventno nedeljo zbrali na že 6. kulturno poslovnem dogodku, ki nosi pomembno humanitarno noto. S pomočjo donatorjev smo letos zbrali rekordnih 28.480 evrov. Z zbranim denarjem, ki so ga donirali številni posamezniki in podjetja iz Celja in okoliških krajev, bomo letos lahko z darilnimi boni Dobimo se v mestu v vrednosti 40 evrov obdarili 712 otrok, starejših in posameznikov v stiski.

Dobrodelno akcijo v tesnem sodelovanju organiziramo Zavod Celeia Celje, Škofijska Karitas Celje in Agencija RTA. Vse donacije, ki se zbirajo na računu Zavoda Celeia Celje, v celoti namenimo pomoči potrebnim. Naša humanitarna akcija je ena redkih, ki vsa zbrana sredstva nameni v dobrodelne namene. Vsi, ki sodelujemo pri pripravi dobrodelne akcije, delamo prostovoljno.

Pomembno delo opravi Zavod za kulturne prireditve in turizem Celeia Celje, ki z vsakim donatorjem sklene pogodbo in skrbi za spremljanje prejetih donacij. Vsa z donacijami zbrana sredstva ob zaključku akcije pretvorimo v darilne bone za nakupovanje v starem mestnem jedru Celja. Posamezni obdarjenec prejme darilne bone v vrednosti 40 evrov in jih lahko porabi v skoraj 50-ih trgovinah in poslovnih lokalih v mestu. Organizatorji dobrodelne akcije tako prispevamo tudi k večji poslovni živahnosti v centru Celja. Vsi darilni boni so računalniško evidentirani, kar nam omogoča preglednost in spremljanje porabe. Obdarjenci si z njimi kupijo tisto, kaj najbolj nujno potrebujejo in morebiti še kakšen priboljšek, ki jim polepša božično novoletni čas.

Škofijska Karitas Celje s svojo mrežo prostovoljk v začetku decembra obišče vse obdarjence na domu ter jim izroči darilne bone. Obdarijo ljudi v stiski: otroke, družine z več otroki, starejše in posameznike, ki zaradi bolezni ne morejo delati, hkrati pa niso upravičeni do nadomestil in so velikokrat prezrti. Karitasove prostovoljke povedo, da se potoči veliko solz veselja, ko obdarjenci prejmejo darilo.

V zadnjih petih letih smo s to humanitarno akcijo zbrali več kot 92.000 evrov. Leta 2017 smo z vzporedno dobrodelno akcijo pomagali še Društvu paraplegikov JZ Štajerske, ki smo mu namenili 6.700 evrov za nakup invalidom prilagojenega vozila.

Katarina Karlovšek, pobudnica humanitarne akcije, je ob tej priložnosti povedala:

"Zelo me veseli, da smo letos uspeli zbrati največ donacij do sedaj, s temi sredstvi bomo obdarili 712 posameznikov in jim s tem polepšali praznike. Hkrati pa s to humanitarno akcijo pomagamo ustvarjati živahnost v mestnem jedru Celja. Naša humanitarna akcije je ena redkih, ki vsa zbrana donacijska sredstva nameni v dobrodelne namene. Vsi, ki sodelujemo pri pripravi dobrodelne akcije, sodelujemo prostovoljno, hkrati pa donacij ne bremenimo z nikakršnimi materialnimi stroški. Vesela sem, da nam podjetja in posamezniki iz Celja in okolice zaupajo, vsako leto zberemo več donacij in zelo težko čakam našo že sedmo humanitarno akcijo v letu 2020."

Matej Pirnat, generalni tajnik Škofijske Karitas Celje je med drugim dejal:

"Sodelavci Karitas smo veseli in hvaležni, da bomo lahko s pomočjo družbeno odgovornih podjetij in podjetnikov mnogim ljudem, ki se težko prebijajo čez mesec, polepšali praznične dni. Hvala vsem, ki nam pomagate vračati upanje."

Milena Čeko Pungartnik, direktorica Zavoda Celeia Celje je povedala:

"Zavod Celeia Celje že od samega začetka sodeluje v akciji zbiranja donatorskih sredstev, namenjenih pomoči sočloveku v stiski. Zavedamo se namreč, da je v naši družbi veliko družin in posameznikov, ki potrebujejo pomoč. Verjamemo, da s to akcijo polepšamo mnogim ljudem vsaj praznične dni."

Foto: Gregor Katič