O-STA

TAM-TAMova Ulična galerija v koprodukciji z Muzejem novejše zgodovine Slovenije predstavlja razstavo Nace Bizilj - fotoreporter

Vabljeni na odprtje prve razstave v letu 2020, ki bo v torek, 7. januarja, ob 17. uri v galeriji na prostem na Vegovi ulici v Ljubljani.

Nace Bizilj je eden od najbolj prepoznavnih slovenskih fotoreporterjev 20. stoletja. Izučen za fotografa je pri osemnajstih letih fotografiral Leonida Brežnjeva pri Cekinovem gradu v Ljubljani, pri štiriindvajsetih Josipa Broza - Tita na Dolenjskem. Svojo poklicno pot je leta 1962 začel v uglednem podjetju Foto Slovenija in jo leta 1968 nadaljeval v časopisni hiši Dnevnik. Kot fotoreporter in dolgoletni urednik fotografije je štirideset let vizualiziral osebe, prostor in čas, od elit do malega človeka, od politike do športa in kulture, od zgodovinsko ključnih dejanj do dogodkov z obrobja zgodovine. V karieri Naceta Bizilja ima častno mesto obdobje slovenske politične pomladi, preobrazbe iz socializma v demokracijo in izpolnjene plebiscitarne volje naroda z osamosvojitvijo Slovenije. To je bilo njegovo zlato obdobje fotoreporterstva, ki ga pojmuje kot Pomladni sij. S slovensko osamosvojitvijo se njegova kariera še zdaleč ni končala, pač pa je prebudila nove izzive, ki jih je udejanjal tudi s satirično Dnevnikovo rubriko "Fotografija ne laže". Strast s potovanj po svetu je delil z bralci Nedeljskega dnevnika, za katerega je objavljal fotoreportaže in tako ob fotografijah navduševal tudi z besedo. Leta 2003 se je z upokojitvijo poslovil od neizprosnega tempa dnevnega kreiranja novinarske fotografije in si nekaj let pozneje omislil novega. Leta 2010 je namreč Muzeju novejše zgodovine Slovenije podaril celotni opus s 300.000 črno-belimi in barvnimi negativi fotografij. Fotoaparat je zamenjal za povečevalno steklo in za svetlobno mizo ter se v Cekinovem gradu, kjer domuje Muzej, tedensko poglabljal v dokumentacijo opusa. Desetletja skriti koluti negativov so se začeli odvijati, urejati, dokumentirati in pridobivati nov pomen. Z interpretacijo posameznih fotografij in zvrstitvijo na tisoče imen in dogodkov je tudi dokumentarno dopolnil bogastvo nacionalno pomembne fotografske dediščine.

Fotografije Naceta Bizilja bodo v TAM-TAMovi Ulični galeriji na ogled do 3. februarja. 2020.

-

7. 1. - 3. 2. 2020

Nosilec projekta: TAM-TAM Inštitut

Koprodukcija: Muzej novejše zgodovine Slovenije

Ustvarjanje v TAM-TAMovi Ulični galeriji na Vegovi podpira Tektonik kraft pivovarna. Strogo resno pivo.

Ulična galerija je del kulturne četrti Soteska.