O-STA

Akademija za glasbo Univerze v Ljubljani in Posavski muzej Brežice začenjata novo ero koncertnega sodelovanja

V četrtek, 16.1.2020 ob 18.00 bo v Viteški dvorani Posavskega muzeja Brežice koncert študentov Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani. Ti se bodo s programom del Ludwiga van Beethovna poklonili velikemu skladatelju ob njegovem jubileju - 250-letnici njegovega rojstva. Na koncertu bo izložena in predstavljena tudi znanstveno kritična izdaja ljubljanskega prepisa Beethovnove Simfonije v F-duru, opus 68 - "Pastoralna", edinega v celoti ohranjenega prepisa tega Beethovnovega dela z njegovimi lastnoročnimi korekturami, ki ga sicer hrani Narodna in univerzitetna knjižnica v Ljubljani. Znanstveno kritična izdaja te partiture je rezultat sodelovanja Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani, Narodne in univerzitetne knjižnice Ljubljana in Založbe Univerze na Primorskem ob 200-letnici izvolitve Ludwiga van Beethovna v častnega člana Filharminočne družbe v Ljubljani.

S tem koncertom Akademija za glasbo Univerze v Ljubljani in Posavski muzej Brežice pričenjata novo obdobje koncertnega sodelovanja, saj bodo odslej vsako leto v Posavskem muzeju Brežice trije koncerti iz koncertne ponudbe Akademije za glasbo. Poleg četrtkovega koncerta, ki je kot omenjeno posvečen 250-letnici rojstva Ludwiga van Beethovna, bosta tako letos v Posavskem muzeju Brežice še dva koncerta in sicer 20.2.2020 ob 18.00 - osnovna nit tega koncerta bo harmonika v različnih sestavih, ter 26.3.2020 ob 18.00 - osnovna nit tega koncerta bo flavta v različnih sestavih.

Koncertni projekt pomeni medinstitucionalno sodelovanje med muzejsko in izobraževalno ustanovo, ki sta povezani v skupno skrb za predstavljanje, promocijo in zagotavljanje dostopnosti vsaj dveh vej umetnosti širši publiki v spomeniku državnega pomena. S tem zagotavljata tudi trajnostno zavedanje o pomenu kulturne dediščine, njeno prepletenost in zavezanost k skrbi zanjo na vseh ravneh. Projekt dopolnjuje poslanstvo obeh institucij, je v javnem interesu in je neprofitne narave.

Koncert 16.1.2020 ob 18.00 - Viteška dvorana Posavskega muzeja Brežice:

"POKLON BEETHOVNU - koncert ob 250-letnici rojstva Ludwiga van Beethovna"

Ludwig van Beethoven: Klavirski trio op. 70/1, v D-duru, "Duh"
Klavirski trio La Mer:
Hana Bitenc - klavir
Katarina Kralj - violina
Lara Bešič - violončelo

Ludwig van Beethoven: Sonata za klavir in violino op. 96, v G-duru
Darja Radić - violina
Viktor Radić - klavir

Ludwig van Beethoven: Klavirski trio op. 11, v B-duru
Klavirski trio Aurum:
Meta Kokošinek - klavir
Rebeka Kotar - violina
Neža Verstovšek - čelo

Mentor vseh nastopajočih sestavov: izr. prof. Miha Haas

Izložba in predstavitev Znanstveno kritične izdaje ljubljanskega prepisa Simfonije v F-duru, opus 68 - "Pastoralna" Ludwiga van Beethovna

Strokovno publikacijo, ki vključuje tudi celotno partituro tega dela, bo predstavil prodekan Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani prof. mag. Ivan Florjanc.

Elektronsko verzijo Znanstveno kritične izdaje ljubljanskega prepisa Simfonije v F-duru, opus 68 - "Pastoralna" Ludwiga van Beethovna lahko najdete na povezavi http://www.hippocampus.si/isbn/humanistika/simfonija-v-f-duru/