O-STA

Statistični dan 2020: Podnebna kriza - vroči podatki

Statističnega dneva 2020 se je udeležilo okoli 400 obiskovalcev iz Slovenije in tujine. Dogodek sta odprla Marjan Šarec, predsednik Vlade RS in Bojan Nastav, generalni direktor Statističnega urada RS.

Predsednik vlade je v nagovoru poudaril, da mora politika pokazati pripravljenost za podnebne teme, vsi skupaj pa potrebujemo zdrav pristop in sredinsko pot, saj ekstremi v eno ali drugo smer niso dobri. "Potrebujemo dolgoročne ukrepe ter jasne odločitve in usmeritve, ne pa raznoraznih takšnih in drugačnih."

Direktor Nastav je izpostavil, da okolje nima začrtanih meja in nas nagovarja k skupnim ukrepom in sodelovanju. "Rdeča nit so podatki. Podatki, ki podpirajo in omogočajo spremljanje teh ukrepov. Statistiki razumemo svojo vlogo v družbi in se zavedamo, da imamo pri soočanju s podnebno krizo svoj del odgovornosti."

V prvem delu konference z naslovom Podnebne spremembe in ukrepi so strokovnjaki predstavili obstoječe podatke o posrednih in neposrednih aktivnostih, ki prispevajo k segrevanju ozračja, posledice le tega in ukrepih na tem področju. Velik vpliv na izpuste toplogrednih plinov ima promet. Prebivalci Slovenije 68 odstotkov dnevnih poti opravimo z osebnimi avtomobili, v povprečju pa se v enem vozilu vozita manj kot dve osebi. Slovenija se zaradi svojih geografskih značilnosti segreva hitreje od svetovnega povprečja, po pesimističnem scenariju bi se lahko do konca 21. stoletja segrela še za 4,1°C. Nadaljnje segrevanje ozračja bo zahtevalo prilagoditve na različnih področjih: kmetijstvo, zimski turizem, prostorsko načrtovanje itd.

Govorci v omizju v drugem delu konference so razpravljali o tem, kako lahko s podatki podpremo prizadevanja za zmanjšanje vplivov podnebnih sprememb. Med izzivi na področju podatkov o podnebni krizi so izpostavili, da veliko podatkov že obstaja, vendar so precej razpršeni. Poleg tega se pojavljajo potrebe po novih podatkih, predvsem po podatkih na lokalni ravni. Bistvenega pomena je tudi komunikacija stroke z javnostjo - s podatki je treba doseči ljudi.

Fotografije, video posnetki in predstavitve nastopajočih so dostopni na https://bit.ly/2GtuFBs