O-STA

Vabilo na peti koncert Vokalnega abonmaja Zbora Slovenske filharmonije - Danes in nekoč

Spoštovani!

Prihodnji koncert za Vokalni abonma in izven bo izjemoma v sredo. Zboru Slovenske filharmonije se bodo pridružili instrumentalisti in baročni instrumentalni ansambel z zgodovinskimi glasbili. Dirigiral bo v Trstu rojeni Marko Ozbič, ki je ustvaril ugledno kariero v mednarodnem prostoru. Med drugim je bil kapelnik Dunajskih dečkov, dirigent in umetniški vodja Dunajskega mladinskega zbora (Wiener Jeunesse-Chor), pod umetniškim vodstvom Seidžija Ozave dirigent zbora Dunajske državne opere ter soustanovitelj in umetniški vodja njene Operne pevske šole. Je ustanovitelj komornega orkestra Ensemble Salieri Wien. Sodeluje z opernimi gledališči v Köbenhavnu, Monte Carlu in Lyonu ter z Narodnim centrom za uprizoritveno umetnost v Pekingu. Trenutno je stalni zborovodja in gostujoči dirigent Finske državne opere in gostujoči profesor slovite Akademije za glasbo Sibelius v Helsinkih. Kot klavirski korepetitor in docent deluje tudi na mojstrskih tečajih za pevce, instrumentaliste in dirigente povsod po Evropi.

Spored prinaša dva zvočna svetova, med katerima je glasba prehodila nenavadno bogata štiri stoletja: srečanje sodobnosti in prvih desetletij 17. stoletja, v katerem je prav tako vrelo od novega. Soočijo se postcageovske tonske predstave skladatelja Mortona Feldmana z zvočnimi ploskvami in barvami z nadihom minimalizma v skladbi Rothkova kapela, noviteta za mešani zbor in tolkala Izidina uspavanka gostujočega dirigenta in skladatelja Marka Ozbiča, navdihnjena s staroegipčansko tematiko v istoimenski poeziji Miklavža Komelja, ter glasba, kot jo je pred štiristo leti prav tako drugačno snoval in razvijal največji med takratnimi novatorji Claudio Monteverdi. V njegov opus, ki je pomemben temelj kasnejšega razvoja baroka, bomo vstopili s psalmskimi skladbami iz njegovega zadnjega in izredno plodovitega ustvarjalnega obdobja, v katerem sta nastali tudi operi Odisejeva vrnitev v domovino in Kronanje Popeje.

Prijazno vabljeni 5. februarja 2020 v Slovensko filharmonijo na vokalno-instrumentalni glasbeni večer, ki bo zaokrožil 5. Filharmonični festival baročne glasbe!

DANES IN NEKOČ

5. februarja 2020 ob 19.30, predkoncertni pogovor z dr. Katarino Šter ob 18.30

Dvorana Marjana Kozine, Slovenska filharmonija

Zbor Slovenske filharmonije

Marko Ozbič, dirigent

Jerica Bukovec, priprava zbora
Monika Fele
, mezzosopran
Urška Bernik, alt
Maja Rome, viola
Alexandra Verbitskaya, čelesta
Špela Cvikl, tolkala
Baročni instrumentalni ansambel

Spored:

Morton Feldman: Rothko Chapel | Rothkova kapela*
Marko Ozbič: Izidina uspavanka**
Claudio Monteverdi:
Lauda, Jerusalem | Slávi, Jeruzalem

Confitebor (Terzo) | Zahvaljujem se Gospodu

Laudate, pueri | Hvalite, Gospodovi služabniki

Laetatus sum | Veselil sem se

Laudate Dominum (Primo) | Hvalite Gospoda, vsi narodi

Beatus vir (Primo) | Blagor možu, ki se boji Gospoda

______

* Prvič v Sloveniji
** Prva izvedba

Vstopnice:
Kategorija I. 15,00/13,00*
Kategorija II. 13,00/11,00*

______
* Dijaki, študentje, upokojenci

Prodaja vstopnic:

Blagajna Slovenske filharmonije

vsak delavnik od 11. do 13. in od 15. do 17. ure ter uro pred prireditvijo.

Spletna prodaja:
https://filharmonija.kupikarto.si/

T: +386 1 24 10 800
E: info@filharmonija.si