O-STA

Upokojenci z nizkimi pokojninami bodo prejeli varnostni dodatek

Ljubljana, 24.3.2020 - Za upokojence z najnižjimi pokojninami je predvideno izplačilo solidarnostnega dodatka zaradi posledic koronavirusa. "Zavedamo se, da so to najbolj ranljiva skupina državljanov, da so mnogi v tem času sami, da so skromne dohodke porabili za nakupe nujnih zalog prehranskih in drugih življenjskih artiklov," je pojasnil premier. Ukrep bo veljal za upokojence z najnižjimi pokojninami v višini do 700 evrov. Dodatek v višini od 130 do 300 evrov bo izplačan 15. aprila.

Kot je pojasnila ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec, bodo do solidarnostnega dodatka upravičeni vsi tisti, ki imajo pokojnino nižjo od 700 evrov. Znesek bo v enem znesku izplačan 15. aprila, višina pa bo odvisna od višine posameznikovega dohodka. .Za upokojence, ki prejemajo pokojnino do 500 evrov, bo znašalo izplačilo 300 evrov, tisti, ki prejemajo med 500 in 600 evrov pokojnine, bodo prejeli 230 evrov, tisti, ki imajo pokojnino med 600 in 700 evri, pa 130 evrov.

Solidarnostni dodatek se ne bo zavedel med osebne prihodke posameznika tako, da bi kakor koli vplival na upravičenost do ostalih socialnih pomoči in pomoči na domu in morda na dohodnino. Dodatek bo tako dobilo več kot 292.000 ljudi, sredstva v ta namen pa so predvidena v višini 66,6 milijona evrov.

VIDEO: Varnostni dodatek za upokojence - Janez Janša, Aleksandra Pivec: https://youtu.be/M8Nyw2yWoWM

Pripravil: Janez Platiše
Video: STA, TVSLO
Foto: TVSLO