O-STA

Huawei objavil letno poročilo za 2019

Huawei napoveduje stabilno poslovanje in zavezanost k ustvarjanju večje vrednosti za uporabnike in širšo družbo

[Shenzhen, Kitajska, 31. marec 2020] Huawei je danes objavil letno poročilo za leto 2019, v katerem je razkril stabilno poslovanje. Globalno so prihodki od prodaje so v letu 2019 znašali CNY (kitajski juan) 858,8 milijard (111,6 milijarde EUR), kar je 19,1 % več glede na lani; čisti dobiček je dosegel CNY 62,7 milijarde (8,15 milijarde EUR); denarni tok iz poslovanja pa je presegel CNY 91,4 milijard (11,88 milijarde EUR), kar je 22,4 % več v primerjavi z letom prej. Kot del dolgoročne strategije neprekinjenega vlaganja v tehnološke inovacije in raziskave, je Huawei v letu 2019 investiral v raziskave in razvoj (R&R) 15,3 % prihodkov - oziroma CNY 131,7 milijard (17,12 milijarde EUR). V zadnjem desetletju je tako Huawei v raziskave in razvoj vložil več kot 600 milijard juanov oz. 78 milijard EUR.

"Leto 2019 je bilo za Huawei posebno," je dejal Eric Xu, Huaweijev rotacijski predsednik. "Kljub velikim zunanjim pritiskom, je naša ekipa zagotovila uspešen razvoj družbe s posebnim poudarkom na ustvarjanju vrednosti za naše naročnike. Trdo smo delali, da bi si prislužili njihovo spoštovanje in zaupanje, kot tudi zaupanje partnerjev po vsem svetu. Poslovanje ostaja stabilno."

V letu 2019 je bilo poslovno področje ponudnikov storitev za operaterje (carrier business) usmerjeno v komercializacijo omrežij 5G. Za nadaljnjo komercializacijo in spodbujanje inovacij pri 5G aplikacijah je podjetje v sodelovanju z operaterji po vsem svetu ustanovilo skupne inovacijske centre za 5G. Huaweijeve rešitve za bazne postaje, RuralStar, lahko učinkovito naslovijo težave s pokritostjo na odročnih območjih. Te rešitve uporabljajo v več kot 50 državah in regijah ter tako mobilni internet prinašajo več kot 40 milijonom ljudem, ki živijo na oddaljenih območjih. V letu 2019 so prihodki od prodaje tega Huaweijevega poslovnega področja dosegli CNY 296,7 milijard (38,57 milijard EUR), kar je 3,8 % več glede na leto prej.

Poslovno področje poslovanja z B2B (enterprise business) še naprej uspešno podpira digitalno transformacijo podjetij v različnih panogah, s čimer postavlja temelje za digitalno prihodnost. Globalno je več kot 700 mest in 228 podjetij s seznama Fortune Global 500 izbralo Huawei za partnerja pri digitalni transformaciji. Leta 2019 je Huawei objavil strategijo razvoja umetne inteligence (UI), usmerjeno v hitrejši prehod v povsem digitalizirani in povezani svet. Kot del te strategije je podjetje lansiralo najhitrejši procesor na svetu, podprt z umetno inteligenco (AI), Ascend 910, in Atlas 900, najhitrejšo razvojno-raziskovalno platformo za razvoj UI. Prodajni prihodki področja B2B so dosegli CNY 89,7 milijard (11,66 milijard EUR), kar je 8,6 % več kot leto prej.

Huaweijevo poslovno področje končnih uporabnikov (consumer business) še naprej močno raste, s skupaj 240 milijonov pametnih telefonov, ki so jih v družbi odpremili v lanskem letu. Podjetje nadaljuje z razvojem ekosistema Seamless AI Life za vse aplikacije in na vseh napravah, vključno z računalniki, tablicami, nosljivimi napravami in pametnimi zasloni. Prihodki od prodaje tega Huaweijevega poslovnega področja so v letu 2019 dosegli CNY 467,3 milijard (60,75 milijard EUR), kar je 34 % več kot leto prej.

"Zunanje okolje bo ostajalo še naprej zahtevno," je opozoril Xu. "Krepiti moramo konkurenčnost naših produktov in storitev, spodbujati odprte inovacije in ustvarjati večjo vrednost za naše uporabnike in širšo družbo. Le tako lahko izkoristimo zgodovinske priložnosti, ki jih prinaša digitalna transformacija gospodarstva in UI, in dolgoročno ohranimo močno rast."

Vse računovodske izkaze v letnem poročilu za leto 2019 je revidirala KPMG. Za prenos letnega poročila za 2019, obiščite spletno stran www.huawei.com/en/press-events/annual-report/2019