O-STA

V Varšavi se je pričela Poletna šola za ženske voditeljice v digitalni dobi, ki se letos osredotoča na etiko v informacijsko-komunikacijski tehnologiji

[Varšava, Poljska, 24. julij 2024] Ta teden se bodo v Varšavi na Poletni šoli za ženske voditeljice v digitalni dobi izobraževale najbolj talentirane mlade študentke iz EU, Ukrajine in držav Zahodnega Balkana. Tudi letos je med njimi predstavnica iz Slovenije. Poletna šola poteka v sklopu Evropske akademije za vodenje, programa podjetja Huawei, ki je zasnovan za opolnomočenje mladih voditeljic, ki bodo Evropo popeljale v vključujočo in trajnostno digitalno prihodnost. Na otvoritveni slovesnosti je udeleženke poletne šole nagovorila tudi Slovenka Violeta Bulc, nekdanja evropska komisarka za promet.

Študentke je pozdravila Selina Wen, glavna predstavnica podjetja Huawei pri evropskih institucijah, ki je spregovorila o tem, kako je podjetje dokazalo, da lahko ženske zasedajo pomembne vodstvene položaje: "Naša finančna direktorica, naša rotirajoča predsednica in celo globalna vodja raziskav in razvoja so vse izjemne voditeljice," je povedala. "Pri Huaweiu ne zapiramo oči pred obstoječimi izzivi: zavedamo se jih, se jih lotevamo in spodbujamo tudi druge, da storijo enako. Kot del IKT industrije se držimo svoje zaveze: Tehnologija za njo, tehnologija z njo in tehnologija ob njej."

Poletna šola se je pričela z otvoritveno slovesnostjo v Stari oranžeriji v Varšavi, kjer so študentke pozdravile in s svojimi besedami navdihnile ugledne voditeljice in mentorice, vključno z ženskami, ki zasedajo najvišje položaje v gospodarstvu in politiki.

Berta Herrero, direktorica Evropske akademije za vodenje in vodja za raznolikost, enakopravnost in vključenost pri Huawei Europe, je študentke spomnila, da voditeljstvo ni v tem, da uveljavljaš moč nad drugimi - gre za navdihovanje in dodala, da v svetu, kjer lahko postaneš karkoli, bodi oseba, ki gradi mostove. Povedala je tudi, da se mora vsaka prelomna inovacija začeti z etičnim premislekom in poudarila, da potrebujemo etične pionirke, ki poosebljajo integriteto in odgovornost. Bodoče voditeljice je spodbudila z besedami, da naj bodo arhitektke prihodnosti, kjer bo tehnologija služila človeštvu.

Na četrti izvedbi poletne šole 29 predstavnic EU, Ukrajine in Zahodnega Balkana

29 študentk iz vseh 27 držav članic EU, šestih držav Zahodnega Balkana in Ukrajine prihaja iz različnih področij, vključno z inženirstvom, medicino, humanistiko in družboslovjem, vsem pa je skupna želja po spremembi. Študentke so bile izbrane s strani neodvisne žirije in so prejele polno štipendijo podjetja Huawei za udeležbo na poletni šoli. Študentke so dokaz gesla podjetja "Nikogar ne pustite za sabo".

Na otvoritveni slovesnosti v Stari oranžeriji v Varšavi navdihovale ženske, ki zasedajo najvišje položaje v gospodarstvu in politiki

Na otvoritveni slovesnosti je udeleženke nagovorila tudi Violeta Bulc, nekdanja evropska komisarka za promet in nekdanja podpredsednica vlade Slovenije. S študentkami je delila dragocene življenjske lekcije in jih spodbudila k oblikovanju boljšega jutri za vse: "Tehnologija je izjemna. Kot računalniška inženirka obožujem tehnologijo. Ampak tehnologija je orodje, ne samo cilj; moramo jo pravilno uporabiti. Naše dojemanje zmogljivosti tehnologije, da izboljša človeštvo, lahko pomaga izboljšati naša življenja."

Androulla Vassiliou, nekdanja evropska komisarka za izobraževanje in zdravstvo je v svojem govoru razmišljala o svoji karieri: "Sodobne tehnologije se zelo hitro razvijajo in moramo se truditi, da sledimo tem spremembam. Kot evropska komisarka sem promovirala digitalno agendo in potrebo po vključevanju novih tehnologij v izobraževanje. Države, ki niso upoštevale našega nasveta in niso opremile šol z novimi tehnologijami, so se med pandemijo soočale z izjemnimi težavami, kar je imelo zelo negativne posledice za številne študente po vsej Evropi."

Gabriela Morawska-Stanecka, senatorka in nekdanja podpredsednica senata Poljske, je študentke spodbudila k uresničevanju njihovih ciljev: "Vse je mogoče; če ste osredotočene na svoje cilje. Ko veste, kaj želite, lahko uresničite svoje sanje."

Slovesnost, ki jo je vodila nekdanja BBC-jeva novinarka Chiyo Robertson, je odprla pot tednu učenja, izmenjave in širjenja obzorij v varnem in podporno naravnanem okolju. Naslednji dnevi v Varšavi bodo polni mojstrskih delavnic, razprav in skupinskih aktivnosti o širokem naboru tem - od vplivov generativne umetne inteligence do javnega nastopanja, vse skozi zelene digitalne veščine, podjetništvo in bistvene vodstvene sposobnosti.

Poletna šola za ženske voditeljice v digitalni dobi

Podrobnosti o Poletni šoli za ženske voditeljice v digitalni dobi, vključno s prejšnjimi izvedbami v Lizboni (2021), Pragi (2022) in Valencii (2023), si lahko ogledate tukaj: https://www.europeanleadershipacademy.eu/

Fotogalerija poletne šole je na voljo tukaj: https://www.europeanleadershipacademy.eu/female-leadership/summer-school/gallery/