O-STA

Četrta generacija študentov uspešno zaključila Huaweiev program za razvoj tehnoloških talentov

Foto

Seeds for the Future 2023 Slovenija:

Četrta generacija študentov uspešno zaključila Huaweiev program za razvoj tehnoloških talentov

Ljubljana, 28. november 2023 - Uspešno se je zaključil že četrti zaporedni program za razvoj mladih tehnoloških talentov Seeds for the Future, ki ga Huawei v Sloveniji organizira z namenom izboljšanja digitalnih veščin mladih, vključevanja v sodobno digitalno okolje ter navdihovanja za področje IKT. Študenti iz Slovenije so predstavili svoj projekt v sklopu globalnega natečaja Tech4Good.

V letošnjem programu Seeds for The Future, ki je potekal med 6. in 13. novembrom 2023 so sodelovali udeleženci iz 6 slovenskih fakultet. V okviru osemdnevnega programa so se študentje lahko učili od vrhunskih strokovnjakov o naprednih tehnologijah, kot so 5G, umetna inteligenca, računalništvo v oblaku, z novim znanjem o tehnologijah pa so dobili tudi dragocen vpogled v poslovanje enega vodilnih svetovnih tehnoloških podjetij. Udeleženci so za uspešno opravljen program prejeli certifikat. Huawei pa bo najboljšega predstavnika letošnje generacije peljal tudi na študijski izlet na Kitajsko.

V sodobnem digitalnem svetu, kjer tehnologija nenehno in hitro napreduje, igrajo mladi ključno vlogo. Razvoj tehnologije je v zadnjih desetletjih prinesel velike spremembe, ki so preoblikovale naš način življenja, dela in komunikacije. Mladi, kot gonilna sila inovacij, so postali ključni akterji na poti digitalne preobrazbe, saj prinašajo nove poglede na svet in sveže ustvarjalno razmišljanje. Kljub temu pa se po celem svetu soočamo s pomanjkanjem mladih tehnoloških talentov, kar predstavlja izziv za številna gospodarstva in družbo kot celoto. V Huaweiu verjamejo, da je prepoznavanje, podpora in razvoj tehničnih veščin mladih ključno za razvoj in napredek družbe. S programi, kot je Seeds for the Future, so se zavezali k oblikovanju prihodnosti s spodbujanjem mladih talentov, da postanejo inovatorji in voditelji v digitalni dobi.

Na zaključnem dogodku letošnjega programa je udeležence na sedežu podjetja v Ljubljani sprejel tudi Walter Zhang, generalni direktor Huawei Sloveniija: "Ponosni smo na napredek pri razvoju IKT in mladih talentov, saj je tehnološki napredek vzpodbujevalec družbenega in gospodarskega razvoja tudi v Sloveniji. Veseli me, da že četrto leto udeleženci iz slovenskih fakultet prepoznajo vrednost, ki jo prejmejo skozi program Seeds for the Future". V pogovoru so nato študenti in študentke izrazili svoj pogled in izkušnjo sodelovanja v letošnjem programu Seeds for the Future. Skupno so izrazili, da sodelovanje v programu zanj predstavlja neprecenljivo izkušnjo.

Letos so v programu sodelovali študenti in študentke iz šestih slovenskih fakultet: Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru (UM FERI), Fakulteta za informacijske študije v Novem mestu, Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT) Univerze na Primorskem, Fakulteta za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani, DOBA fakulteta.

Gordana Kisilak, vodja in nacionalna koordinatorka programa Seeds for the Future za Slovenijo, je dodala, da Seeds for the Future predstavlja dolgoročno platformo za razvoj talentov. "Seeds for the Future za nas ni le izobraževalni program. Je priložnost, da sooblikujemo prihodnost mladih talentov, jih navdihnemo za tehnološke inovacije ter jim omogočimo praktične izkušnje v resničnem okolju. Skozi program gradimo mostove med izobraževalnimi institucijami in industrijo, ustvarjamo možnosti za rast ter spodbujamo kreativnost in znanje mladih. Veseli me, da lahko prispevamo k razvoju naslednje generacije tehnoloških voditeljev, ki bodo oblikovali prihodnost inteligentnega sveta."

Sodelovanje v globalnem natečaju Tech4Good

Slovenska ekipa letošnje izdaje programa je bila povabljena k sodelovanju na globalnem tekmovanju Tech4Good, kjer se bo pomerila z drugimi ekipami z vsega sveta. Ekipe bodo raziskovale potencial IKT za spodbujanje trajnostnega razvoja. Zmagovalci tega globalnega tekmovanja bodo povabljeni na Tech4Good Startup Sprint na Kitajskem, kjer bodo obiskali Shenzhen, Peking in druga mesta, da bi izkusili resnična podjetniška okolja in tekmovali za podporo startupom v višini 100.000 dolarjev.

Globalni program Seeds for the Future sicer od leta 2008 vključuje več kot 15.000 študentov iz več kot 140 držav in regij. V Sloveniji je bil prvič organiziran leta 2020.

O programu Seeds for the future

Seeds for the Future je globalni program za mlade tehnološke talente, ki je od leta 2008 vključeval udeležence iz več kot 140 držav in regij. V Sloveniji je bil prvič organiziran leta 2020. Študenti in študentke se v programu usposabljajo na področjih tehnologije 5G, umetne inteligence, kibernetske varnosti, v okviru programa pa spoznavajo tudi teorije vodenja in kitajsko kulturo. Program vključuje tudi interaktivno delo, obisk spletnega razstavnega prostora in delo v mednarodni skupini. Vsi, ki uspešno zaključijo program pridobijo certifikat, nagrado za udeležbo ter priložnost, da se vključijo v globalni Seeds for the Future klub (alumni), ki jim ponuja nadaljnje vsebine in možnost globalnega mreženja.

O Huaweiu

Huawei, ki je bil ustanovljen leta 1987, je vodilni svetovni ponudnik informacijske in komunikacijske tehnološke (ICT) infrastrukture ter pametnih naprav. Imamo približno 197 tisoč zaposlenih in delujemo v več kot 170 državah in regijah ter služimo več kot trem milijardam ljudi po vsem svetu.

Naša vizija in poslanstvo je vsem ljudem, tako doma kot v organizacijah, omogočiti digitalno izkušnjo, da bi ustvarili popolnoma povezan in pameten svet. V ta namen bomo spodbujali vseprisotno povezljivost in spodbujali enak dostop do omrežij, omogočili storitve v oblaku in umetno inteligenco po vsem svetu, da zagotovimo vrhunsko računalniško moč, kjer je potrebno, zgradili digitalne platforme za pomoč vsem panogam in organizacijam, da postanejo bolj gibčne, učinkovitejše in dinamične, na novo opredelili uporabniško izkušnjo z umetno inteligenco in jo prilagodili ljudem v vseh pogledih, ne glede na to, ali so doma, v pisarni ali na poti.

Za več informacij obiščite Huawei na spletnem mestu www.huawei.com ali nam sledite na:

https://www.linkedin.com/company/seedsforthefuture

http://www.twitter.com/Huawei

http://www.facebook.com/Huawei

http://www.youtube.com/Huawei