O-STA

Rodila se je Dubovina, prva letošnja žrebička v Kobilarni Lipica

V Kobilarni Lipici se veselimo rojstva prve letošnje žrebičke. To je mala črna Dubovina, ki je prišla na svet včeraj zvečer ob 20. uri. Do junija se ji bo v Lipici pridružilo še 29 žrebičk in žrebičkov.

Mala Dubovina je črna, na čelu ima belo zvezdo. Kmalu po rojstvu se je postavila na noge in začela piti materino mleko, danes pa že radovedno opazuje svet okoli sebe. Je igriva in zelo prisrčna.

Za njeno dobro počutje ves čas skrbi njena mama, plemenska kobila 345 Dubovina XXX, oče male žrebičke pa je plemenski žrebec 514 Conversano Gratiosa VIII, ki ga lahko obiskovalci Kobilarne Lipica - v času turistične sezone - občudujejo v predstavah, kjer nastopa v eni najzahtevnejših točk, to je v točki šole nad zemljo s spektakularno figuro pesade.

Mala Dubovina se je rodila v varnem okolju hlevov na Borjači, kjer pridejo na svet vsa lipiška žrebeta. Skupaj z mamo bo prihodnje dni preživela v enem od porodnih boksov hlevov na Borjači, nato pa se bo pridružila čredi malih igrivih žrebičkov in njihovih mater. Do začetka junija bo namreč v Lipici prišlo na svet še 29 žrebet.

Prve korake na toplem spomladanskem soncu bodo žrebeta naredila na dvorišču hlevov na Borjači, v prihodnje pa jih bodo lahko obiskovalci občudovali tudi na prostranih pašnikih zelenega lipiškega posestva.

V Lipici, izvorni kobilarni lipicanske pasme konj, se danes tako veselimo rojstva prve žrebičke. Rojstvo so nestrpno pričakovali vsi, ki v Kobilarni Lipica skrbijo za lipicance in za to, da bo kobilarna čim prej odprla svoje vrata za obiskovalce.

Direktor Kobilarne Lipica d.o.o. Matej Oset je ob tem pojasnil, da je rojstvo prve žrebičke še en razlog za optimizem v kobilarni, kjer letos praznujejo 440. obletnico in so se pred kratkim razveselili nominacije za vpis Tradicije rej lipicancev na seznam UNESCO: "Rojstva prvega žrebeta se v Lipici razveselimo vsi, ki tako ali drugače skrbijo za lipicance. Letošnja prva žrebička prinaša in potrjuje optimizem in prepričanje, da so pred nami boljši in sončni časi, ko bomo v Lipici znova odprli vrata za obiskovalce in jih pritegnili z doživetji sprostitve v zeleni naravi, obenem pa aktivno pripravljali vse potrebno, da bo prihodnje leto spomladi odprl vrata prenovljeni hotel Maestoso z bazenskim in wellness kompleksom. V Lipici sledimo definiciji trajnostnega oziroma zelenega turizma. Smo v naravi, imamo konje, vse, kar nas obdaja, govori o tem, da smo trajnostno naravnana lokacija in to bo lahko v prihodnje prednost."

Mala črna žrebička Dubovina bo, skupaj z ostalimi lipiškimi žrebeti, do polčetrtega leta starosti uživala popolno svobodo na prostranih pašnikih Lipice, nato se bo tudi zanjo začelo šolanje. Če ji bodo naklonjene tudi zvezde, se bo čez štiri leta pridružila čredi plemenskih kobil, ki je največja dragocenost Lipice. Pri ponosnih korakih po lipiških pašnikih ne bo sama, saj ima po materi in očetu že devet polsester in polbratov.

Za dostop do foto galerije uporabite povezavo: https://we.tl/t-oNVk298Bf4

Foto: Kobilarna Lipica