O-STA

Čas epidemije je čas za umetnost na prostem

Z omejitvijo druženja in prepovedjo dogodkov je ugasnilo tudi javno kulturno-umetniško življenje. Umetnicam in umetnikom je bil prostor, v katerem običajno razstavljajo svoja dela, v času epidemije odvzet. In umetnost je v tej dobi postala umetnost iskanja prostora, v katerem lahko predstavlja svoja dela. Oder umetnosti so lahko tudi ulice, kot je to dokazal že Fotogank s Projekcijami z balkona in kot je to že večletna praksa TAM-TAMove Ulične galerije na prostem, ne samo v Ljubljani, ampak tudi v Kranju in Mariboru. V podporo umetnosti, ki jo v času koronavirusa le-ta zelo potrebuje, so združili moči TAM-TAM, Fotogank in Zavarovalnica Triglav. V okviru Ulične galerije so pripravili skupinsko razstavo z naslovom Ulična galerija v času epidemije, ki traja od 8. do 25. maja 2020. Na mestnih plakatih si tako lahko ogledate sedem fotografskih razstav na različnih lokacijah po Ljubljani:

Fotogank: Projekcije z balkona // Gosposvetska c. (nasproti Hotela Lev)
Peter Fettich: Starting To Miss My Friends // Slovenska c. - Šestica
Ana Šuligoj: Nedoločljivi // Celovška c. - podhod pri Parku Tivoli
Iztok Klančar: My Men // Komenskega ul. - RTV
Andrej Lamut: Mnemosis // Trubarjeva c. - Hrvatski trg
Nina Sotelšek: Swimming In Circles // Dunajska c. - podhod pri Gospodarskem razstavišču
Bojan Mijatović: Animals And Friends // Masarykova c. (Metelkova)

"Zavedamo se kako pomembno je javno kulturno življenje, zato smo razmišljali, na kakšen način lahko z mestnimi plakati pripomoremo k obuditvi umetnosti. Porodila se nam je ideja o širjenju ulične galerije, našli smo nekaj primernih plakatnih mest, ki omogočajo prostor za razstave. Spremljali smo dogajanje na področju kulture v času epidemije in ker je bil Fotogankov projekt zelo povezan z ulico, se nam je zdela ta ekipa umetnikov najboljša za to, da ustvari program. Potrebovali smo le še sredstva za izvedbo, zato smo stopili v stik z Zavarovalnico Triglav, ki se je odločila podpreti projekt." nam je povedala Nataša Sedminek iz TAM-TAMa, ki je nosilec projekta.

Koproducent in kurator razstav je Fotogank, gibanje, ki se je rodilo v iskanju navdiha v novi realnosti. Ena izmed razstav je posvečena tudi njihovemu projektu, ki je bil predstavljen v času karantene: "V seriji projekcij z balkona smo se odzvali na aktualno situacijo, ki je zajela svet ob izbruhu pandemije in uvedbi izolacije. Pričujoča razstava na plakatnih mestih pa se v luči umirjanja izrednih razmer osredotoča na dela, ki se z omenjenimi vprašanji soočajo na bolj poglobljen, premišljen in intimen način. Avtorji se poglabljajo v lastna razmišljanja, notranja občutja in projekcije prihodnosti. Plakatna mesta v urbanem okolju so se izkazala za primeren način predstavitve fotografskih del, saj v javni prostor postavljajo dela, ki jih lahko običajno vidimo le v galerijskem kontekstu. To pa je tudi ena od naših poglavitnih misij: preizkusiti nekoliko manj običajne načine predstavitve avtorske fotografije in jo hkrati z umestitvijo v javni prostor predstaviti širši publiki." dodaja Fotogank.

Ulične galerije v času epidemije ne bi bilo brez Zavarovalnice Triglav, ki je prepoznala stisko umetnikov in priskočila na pomoč pri realizaciji projekta: "Družbena odgovornost je ena izmed temeljnih vrednot delovanja Zavarovalnice Triglav, zato jo poskušamo udejanjati na vsakem koraku. V času epidemije in ukrepov za preprečevanje širjenja virusa smo se odločili, da podpremo TAM-TAMov projekt Ulična galerija in umetnikom omogočimo razstavni prostor na njihovih plakatnih mestih v Ljubljani."



Vabljeni k ogledu uličnih razstav ob upoštevanju vseh trenutnih ukrepov vlade Republike Slovenije in Nacionalnega inštituta za javno zdravje za zajezitev koronavirusa.

Za pomoč pri iskanju razstav lahko uporabite google zemljevid, dostopen na povezavi cutt.ly/kycPVL8.