O-STA

V Lipici je vsaka nedelja nekaj posebnega, priložnost za dan z lipicanci in prvimi 28 žrebički

V toplem in sončnem juniju je pravi čas za dan z lipicanci. Sončni žarki že razvajajo žrebičke, ki so v Kobilarni Lipica prišli na svet spomladi. Do danes se je rodilo že 28 malih igrivih žrebičkov, še dva pa jih pričakujemo v juniju. Obiskovalci si jih lahko ogledajo pred hlevi na Borjači, prav posebno povabilo na Dan v Lipici pa velja vsako nedeljo v juniju.

Prelepo posestvo Lipice z več kot 300 lipicanci in več kot 300 hektari zelenih površin je znova odprto za obiskovalce. V objemu mediteranskega sonca pripoveduje zgodbo o lepoti, ponosu, pogumu, prijateljstvu in povezovanju, ki se je tu začela že pred 440 leti.

V Lipici se vsako uro dogaja kaj zanimivega, prav posebej prijetno in privlačno pa je ob nedeljah, zato ob nedeljah v juniju na doživetje stika z lipicanci vabi Dan v Lipici. To je dan, ko lahko obiskovalci pobližje spoznate lipicance, aktivno doživite najlepše kotičke lipiškega posestva in vse, kar se v Lipici v teh dneh dogaja.

Dan se začne s spustom lipicanskih kobil na pašnike in prav ta za obiskovalce pomeni enega najlepših prizorov v Lipici. Kmalu prikažemo še vožnjo vpreg in podkovanje konj, predstavimo vam stik z lipicancem in zgodbe najlepšega hleva Velbance ter drugih delov lipiškega posestva.

Naši lipicanci se že veselijo dne, ko bodo znova nastopili na predstavi klasične šole jahanja, zato na hipodromu vadijo svoje elegantne korake vsako polno uro med 10. in 15. uro. Novost letošnje pomladi in poletja je spoznavanje lipiških drevoredov in pašnikov med vodenim kolesarjenjem z električnimi kolesi, ki jih kobilarna svojim obiskovalcem nudi v okviru evropskega projekta MobiTour.

Doživetje vožnje skozi slikovite drevorede se ob nedeljah začne ob 11.30. Obiskovalce popelje po prostranem posestvu Lipice in ob 440. obletnici kobilarne pozdravlja vsakega obiskovalca, ki piše zgodbo njene prihodnosti s svojimi doživetji in vtisi pa tudi objavami na družabnih omrežjih, ki obkrožijo svet. Tako Kobilarna Lipica krepi svojo vlogo izvorne kobilarne vseh lipicancev na svetu ter vlogo ene najbolj vidnih turističnih destinacij in ambasadorke Slovenije v svetu.

Dan v Lipici v juniju >> https://bit.ly/377z8Xa

Medijsko središče >> https://bit.ly/2X09ten

Foto galerija >> https://we.tl/t-cw4Szx6ZVP

Foto: Jošt Gantar / projekt VisitKras, Gabriele Boiselle / Edition Boiselle