O-STA

Better platforma za obvladovanje epidemije COVID-19 v Nemčiji

Ljubljana, 15.6.2020 - HiGHmed konzorcij iz Nemčije izbral platformo Better za vzpostavitev aplikacije za spremljanje širnjena in analizo COVID-19. S tem se je pridružil vrsti zdravstvenih ustanov in držav, ki že uporabljajo platformo in orodja Better za izboljšanje zdravljenja pacientov s COVID-19. Konzorcij HiGHmed sestavlja osem univerzitetnih bolnišnic, med njimi tudi Charité v Berlinu, peta s seznama najbolj kakovostnih bolnišnic na svetu po letošnjem izboru ameriške revije Newsweek.

V času epidemij je še toliko bolj pomembno, da se zdravstveni podatki zbirajo v enotni obliki. To namreč omogoča, da se le-ti lahko združujejo in analizirajo v realnem času, kar posledično pomeni sprejemanje hitrih odločitev na podlagi kakovostnih podatkov in analiz. Zato so se v HiGHmed konzorciju, ki združuje osem vodilnih univerzitetnih bolnišnic v Nemčiji, med njimi tudi Heidelberg, Charité, Göttingen in Hannover, odločili uporabiti Better platformo za vzpostavitev aplikacije za spremljanje in analizo COVID-19.

Stefan Becker, generalni direktor pri HiGHmed-u pojasnjuje: " Better platformo nameravamo uporabiti za našo aplikacijo SmICS (Smart Infection Control System), ki bo na voljo bolnišnicam in drugim zdravstvenim institucijam v Nemčiji. Ta nam bo omogočila detekcijo žarišč infekcij, npr. pri okužbi s COVID-19. Naš osnovni cilj je zbirati kakovostne, natančne in strukturirane podatke za nemški zdravstveni sistem in izboljšati zdravljenje obolelih s COVID-19."

Podatki v Better platformi so namreč zbirani v skladu in s standardom openEHR. Gre za odprt podatkovni standard, ki omogoča zbiranje podatkov iz heterogenih virov. Mednarodna fundacija, OpenEHR katere član je tudi Better in združuje preko 1.000 strokovnjakov kliničnih strok iz vsega sveta, je ob izbruhu pandemije COVID-19 pripravila klinične podatkovne modele za spremljanje ne le detekcije in širjenja virusa, ampak tudi zdravljenja in poročanja o pandemiji. V Better so te modele vključili v svoje produkte in zdravstvenim ustanovam ter državam omogočili hitre reakcije v času epidemije. V času epidemij je namreč ključen in odločilen hiter odziv.

Tako bodo v okviru HiGHmed konzorcija s pomočjo Better platforme zbirali podatke iz različnih baz, sistemov in aplikacij. Podatke nato platforma ob uporabi kliničnih modelov normalizira in shrani. Kakovostni podatki so tako v realnem času na voljo za različne uporabe, od aplikacij kot je, npr. Smart Infection Control System, do vzpostavitve nacionalnega registra za COVID-19.

Tomaž Gornik, direktor pri Better dodaja: "Vesel sem, da že več kot 10 naših strank uporablja rešitve Better pri spremljanju COVIDa-19. Poleg HiGHmed konzorcija, še bolnišnica v Calgariju na Sardiniji, v Moskvi v 500 zdravstvenih domovih in 100 bolnišnicah, na uporabo se pripravljajo v Franciji, konkretneje v Strasbourg-u, kjer bodo v sodelovanju z CapGemini in Dassault system vzpostavili register za spremljanje COVID 19 v regiji GrandEst. Najdlje pa so šli v angleški bolnišnici Somerset, kjer so na podlagi kliničnih modelov in z našimi orodji v pičlih dveh tednih sami izdelali elektronske obrazce, s katerimi spremljajo potek zdravljenja že obolelih pacientov s COVID-19."

Nadaljni razvoj načrtujejo tudi v HiGHmedu, kjer že pripravljajo "dashborde" (pregled kjlučnih kazalnikov) za intenzivne oddelke za paciente s COVID-19.

O konzorciju HiGHmed:

HiGHmed konzorcij je ustanovilo nemško Ministrstvo za šolstvo in raziskave, sestavlja pa ga osem vodilnih univerzitetnih bolnišnic: Charité v Berlinu, Heidelberg, Hannover, Göttingen, Schleswig-Holstein, Köln, Würzburg in Münster. Konzorciju je pridruženih še 20 partnerjev iz akademske in poslovne sfere.

Konzorcij razvija nove digitalne rešitve, ki bodo omogočile boljšo dostopnost medicinskih podatkov za namen raziskav in izobraževanja s ciljem izboljšati oskrbo bolnikov.

Več informacij: https://www.highmed.org

in

https://www.gesundheitsforschung-bmbf.de/de/smics-smarte-software-gegen-sars-cov-2-11471.php

O podjetju Better

Better pomaga transformirati zdravstvo s svojo vodilno odprto podatkovno platformo in spremljajočimi digitalnimi rešitvami, ki zdravstvenim organizacijam omogočajo boljši nadzor nad podatki in delovnimi procesi, z namenom izboljšanja oskrbe pacientov.

Platforma Better omogoča shranjevanje zdravstvenih zapisov na ravni bolnišnic, regij ali držav. Je temelj za razvoj uporabnikom prijaznih digitalnih aplikacij, ki ustrezajo potrebam obremenjenega zdravstvenega osebja, kot so intuitivno orodje za elektronsko predpisovanje zdravil OPENeP, klinični portal za obravnavo pacientov Better portal in druge.

Na platformi Better je varno shranjenih že več kot 22 milijonov zdravstvenih zapisov pacientov oz. več kot 500 bolnišnic v 15 državah. Better si je v treh desetletjih tehnoloških inovacij pridobil zaupanje vodilnih zdravstvenih centrov, otroških in splošnih bolnišnic ter raziskovalnih in drugih zdravstvenih ustanov po vsem svetu, med drugim v Veliki Britaniji, Nemčiji, Rusiji, Italiji, na Nizozemskem in Finskem. Better tako že 80% prihodkov ustvari v tujini, od začetka letošnjega leta pa ima svoje hčerinsko podjetje tudi v Londonu.

V Sloveniji programske rešitve Better uporabljajo v Pediatrični kliniki v Ljubljani, na Onkološkem Inštitutu in v Enoti za intenzivno terapijo Infekcijske klinike v Ljubljani. V Sloveniji je platforma Better tudi osrednja infrastrukturna rešitev za centralni register podatkov o pacientih, ki je bil vzpostavljen v okviru projekta eZdravje.

Za dodatne informacije se obrnite na:

Urša Manček

ursa.mancek@better.care

041 720 466

www.better.care

in

https://blog.better.care/highmed-consortium-covid19