O-STA

Podjetje Better in Univerza Liverpool John Moores partnerja pri usposabljanju študentov v e-predpisovanju zdravil

Ljubljana/Liverpool, 22. junij 2020 - Povezava kliničnih ustanov in univerz s tehnološkimi rešitvami in razvojem tehnologije predstavlja pomemben korak k sodobnemu pristopu izboljšanja zdravstvenega varstva in klinične izobrazbe. Ker se znanstveni in tehnološki napredek v zdravstvu dogajata s čedalje večjo hitrostjo, je pomembno, da univerze in centri za usposabljanje ostajajo v stiku z novimi in prebojnimi tehnologijami.

Zato sta se Univerza Liverpool John Moores (LJMU) in slovensko podjetje Better partnersko povezala pri usposabljanju študentov na področju elektronskega predpisovanja in administriranja zdravil s programsko opremo OPENeP. OPENeP je programska rešitev, ki so jo razvili v podjetju Better v Ljubljani, in ima številne prednosti pred običajnim predpisovanjem zdravil: zmanjšana je možnost napak, saj sistem za podporo pri odločanju preverja možne kontraindikacije zdravil, izboljšano je sodelovanje med zdravstvenimi delavci, saj so vse informacije o stanju pacienta vedno in povsod na voljo vsem udeleženim v procesu zdravljenja bolnika - zdravniku, medicinskim sestram in kliničnim farmacevtom.

OPENeP že uporabljajo v številnih bolnišnicah v Veliki Britaniji, med njimi v univerzitetnem kliničnem centru v Plymouthu, uporablja ga trust Somerset, v pripravi implementacije so tudi trusta Wye Valley in Dartford and Gravesham, kmalu bo med uporabniki tudi psihiatrični trust South London in Maudsley. V Sloveniji sistem uporabljajo na Pediatrični kliniki v Ljubljani, na Onkološkem Inštitutu in v Enoti za intenzivno terapijo Infekcijske klinike v Ljubljani.

OPENeP pri Better nenehno izboljšujejo in nadgrajujejo s prispevki kliničnega osebja. Programska rešitev je enostavna za uporabo in priljubljena med uporabniki. Kljub temu pa zahteva nekaj usposabljanja, kar je bil tudi glavni razlog za osredotočenje ne le na uporabniško izkušnjo s programsko opremo, temveč tudi na postopek prenosa znanja.

Študenti na LJMU bodo tako v simulacijskem okolju spoznavali kako s programsko opremo OPENeP izgleda dajanje zdravnil bolnikom v kliinični praksi. "V zadnjih nekaj letih se zelo trudimo, da bi razumeli uporabnike in jim pomagali, da se naučijo uporabljati OPENeP na najpreprostejši možni način. Nenehno delamo na naši široki knjižnici učnega gradiva in vzpostavitev partnerstva z LJMU bo prispevalo k delitvi tega znanja s študenti. Verjamemo, da lahko tako sodelovanje med akademskim in razvojno-tehnološkim sektorjem pozitivno pripomore k vpogledu študentov v praktično klinično delo, " pravi vodja prenosa znanja OPENeP Nina Pirc.

Mark Arnold, uveljavljeni predavatelj na Univerzi Liverpool John Moores meni, da bo dostop do programske opreme OPENeP za učne namene študentom omogočil spoznavanje z najnovejšo zdravstveno tehnologijo. "Usposabljanje za uporabo elektronske programske opreme za predpisovanje in administriranje zdravil bi moralo povečati varnost pacientov in olajšati dragoceno medpoklicno učenje,"je še izpostavil.

_______________________________________________________________________

O podjetju Better

Better pomaga transformirati zdravstvo s svojo vodilno odprto podatkovno platformo in spremljajočimi digitalnimi rešitvami, ki zdravstvenim organizacijam omogočajo boljši nadzor nad podatki in delovnimi procesi, z namenom izboljšanja oskrbe pacientov.

Platforma Better omogoča shranjevanje zdravstvenih zapisov na ravni bolnišnic, regij ali držav. Je temelj za razvoj uporabnikom prijaznih digitalnih aplikacij, ki ustrezajo potrebam obremenjenega zdravstvenega osebja, kot so intuitivno orodje za elektronsko predpisovanje zdravil OPENeP, klinični portal za obravnavo pacientov Better portal in druge.

Na platformi Better je varno shranjenih že več kot 22 milijonov zdravstvenih zapisov pacientov oz več kot 500 bolnišnic v 15 državah. Better si je v treh desetletjih tehnoloških inovacij pridobil zaupanje vodilnih zdravstvenih centrov, otroških in splošnih bolnišnic ter raziskovalnih in drugih zdravstvenih ustanov po vsem svetu, med drugim v Veliki Britaniji, Nemčiji, Rusiji, Italiji, na Nizozemskem in Finskem. Better tako že 80% prihodkov ustvari v tujini, od začetka letošnjega leta pa ima svoje hčerinsko podjetje tudi v Londonu.

V času pandemije s COVID-19 so pri Better skupaj s 1.000 strokovnjaki iz celega sveta pripravili podatkovne modele za spremljanje ne le detekcije in širjenja virusa, ampak tudi zdravljenja in poročanja o pandemiji ter jih skupaj z platformo Better brezplačno ponudili svojim obstoječim strankam in državam. Trenutno vsaj 10 zdravstvenih ustanov ali držav uporablja to rešitev za spremljanje COVID-19 in izboljšave zdravljenja pacientov s COVID -19. V angleški bolnišnici Somerset so na podlagi omenjenih modelov z Better orodji v dveh tednih sami izdelali elektronske obrazce, s katerimi spremljajo potek zdravljenja že obolelih pacientov. Podobno je v bolnišnici v Cagliariju na Sardiniji, v preteklem tednu pa je HiGHmed konzorcij iz Nemčije izbral platformo Better za vzpostavitev aplikacije za spremljanje širnjena in analizo COVID-19. Konzorcij HiGHmed sestavlja osem univerzitetnih bolnišnic, med njimi tudi Heidelberg in Charité v Berlinu, peta s seznama najbolj kakovostnih bolnišnic na svetu po letošnjem izboru ameriške revije Newsweek.

V Sloveniji programske rešitve Better uporabljajo v Pediatrični kliniki v Ljubljani, na Onkološkem Inštitutu in v Enoti za intenzivno terapijo Infekcijske klinike v Ljubljani. V Sloveniji je platforma Better tudi osrednja infrastrukturna rešitev za centralni register podatkov o pacientih, ki je bil vzpostavljen v okviru projekta eZdravje, uporablja pa jo tudi organizacija Eurotransplant.

OPENeP

OPENeP je celovit elektronski sistem predpisovanja in dajanja zdravil, ki se nenehno izboljšuje v sodelovanju z zdravniki, medicinskimi sestrami in farmacevti. Sistem je zasnovan kot samostojna rešitev, z enostavnimi možnostmi integracije in povezavo z obstoječim sistemom EHR (electronic health record) ter sistemom za podporo odločanju pri izbiranju in administriranju posameznih zdravil za pacienta.

_____________________________________________________________________

Za dodatne informacije se obrnite na:

Urša Manček

E: ursa.mancek@better.care

T: 041 720 466

W: https://www.better.care