O-STA

Mojmir Sepe - koncert za 90. rojstni dan

S koncertom, ki bo 8. julija se ob visokem jubileju enega osrednjih skladateljev slovenske popevke Mojmirja Sepeta Simfonični orkester in Big Band RTV Slovenija s koncertom ob maestrovem 90. rojstnem dnevu klanjata Sepetovemu obsežnemu simfoničnemu in ritmo-simfoničnemu repertoarju, njegovi filmski glasbi in nekaj vsem znanim popevkam.

Gostji večera bosta pevki Nina Strnad in Eva Hren, dirigent Patrik Greblo, Klemen Golner, klavir Tomaž Gajšt, krilni rog. Voditeljica bo Miša Molk. Televizijski koncert si boste lahko ogledate v soboto, 11. 7. 2020, ob 20.30 na TV SLO 1. Še pred koncertom - ob 20. uri na TV SLO 1 pa bo pogovor Bernarde Žarn z mojstrom Sepetom.

Mojmir Sepe (vzdevek Mojzes), ki se je rodil 11. julija 1930 v Črni na Koroškem se je trajno zapisal v slovensko glasbeno zgodovino z večno lepimi skladbami, ki se nas še danes globoko dotaknejo. Ganljive so pesmi, ki jih je ustvaril s soprogo, eno največjih slovenskih šansonjerk, Majdo Sepe, hudomušno prikupne tiste, ki jih je ustvaril s Franetom Milčinskim Ježkom, če naštejemo samo dva izmed pevcev, s katerimi je Mojmir Sepe tesno sodeloval.

Po študiju trobente je med letoma 1949 in 1970 igral v Plesnem orkestru Radia Ljubljana, vmes ustanovil Ansambel Mojmirja Sepeta in posnel eno prvih jazzovskih plošč v Jugoslaviji. Nato je postal urednik za zabavno glasbo na Radiu Ljubljana in bil aktiven tudi kot skladatelj. V šestdesetih in sedemdesetih letih je bil redni dirigent in avtor skladb na Slovenski popevki. Mojmirja Sepeta lahko upravičeno imenujemo za očeta slovenske popevke in šansona.

Pripravil: Janez Platiše