O-STA

Spletna okrogla miza: Dr. Anka Mayer. Njene predhodnice in naslednice (1911-1931)

Filozofska fakulteta in Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani vabita na spletno okroglo mizo ob stoletnici prvega doktorata na Univerzi v Ljubljani z naslovom Dr. Anka Mayer. Njene predhodnice in naslednice (1911-1931).

Spletna okrogla miza bo potekala 15. julija 2020 ob 11.00 uri na naslovu https://us02web.zoom.us/j/87699792505 in v hkratnem prenosu na Facebook strani Filozofske fakultete UL.

15. 7. 1920 je bila na Univerzi v Ljubljani prva promocija v njeni zgodovini. Za doktorico filozofije je bila promovirana Anka Mayer. Pred njo so v Pragi in na Dunaju promovirale še Ana Jenko, Angela Piskernik, Milena Perušek in Melita Pivec. Na ljubljanski univerzi pa so v naslednjem desetletju promovirale še štiri doktorandke. O njihovih dosežkih in pričakovanjih bodo spregovorili: zasl. prof. dr. Stane Pejovnik in urednice in soavtor monografije Ženske, ki študirajo, so nevarne* doc. dr. Petra Kramberger, izr. prof. dr. Franc Perdih, izr. prof. dr. Irena Samide in izr. prof. dr. Tanja Žigon. Na okrogli mizi bo predstavljeno tudi slikovno gradivo, ki sta ga pripravili Tatjana Dekleva in Tea Anžur (Arhivsko muzejska služba UL).

Spletno okroglo mizo bodo otvorili rektor Univerze v Ljubljani, prof. dr. Igor Papič, prodekanja Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo, prof. dr. Helena Prosen, in dekan Filozofske fakultete, prof. dr. Roman Kuhar, dogodek pa bo povezoval prof. dr. Tone Smolej.

Spletna okrogla miza o prvem doktoratu na Univerzi v Ljubljani je del praznovanj ob stoletnici UL. Doktorska šola Univerze v Ljubljani bo 100. obletnico doktorskega študija obeležila tudi na posebnem dogodku 12. novembra 2020.

Vljudno vabljeni!

*Frauen die studieren, sind gefährlich. Ausgewählte Porträts slowenischer Frauen der Intelligenz (Ženske, ki študirajo, so nevarne. Izbrani portreti slovenskih intelektualk. Znanstvena založba Filozofske fakultete, 2018)