O-STA

Lučini pogovori in Razsuti tovor, novi knjigi Remza Skenderovića

Te dni sta v založbi črnogorskega društva Luča iz Ljubljane izšli dve knjigi Lučini pogovori in Razsuti tovor. Za prvo knjigo je zbral in uredil besedila Remzo Skenderović. Tudi druga knjiga je delo istega avtorja. Črnogorsko akademsko društvo Luča že dve leti organizira pogovore z znanimi slovenskimi ustvarjalci, med temi tudi črnogorskega porekla. Rezultat tega dela je deset pogovorov, ki so zabeleženi v knjižni obliki.

Pogovori so potekali z naslednjimi ustvarjalci: arhitektom Marko Jovanovićem, ki piše, režira in dela scenografije, slikarjem in pedagogom Skenderom Bajrovićem, humanistom v uniformi podpolkovnikom Miho Butaro, pravnikom, sodnikom in gospodarstvenikom, Stankom Štrajnom na temo ,,Zakaj slabo živimo, če nam je tako dobro'', pisateljem Venom Tauferjem, prof.dr. Vujico Lazovićem, ambasadorjem Črne gore o Digitalni ekonomiji, dr. Iztokom Simonitijem, pisateljem, profesorjem in diplomatom, Remzom Skenderovićem, pravnikom, publicistom in gospodarstvenikom ter županom Ljubljane Zoranom Jankovićem

Knjigo Razsuti tovor je napisal član društva Luča Remzo Skenderović, pravnik, publicist, slovaropisec, bančnik in gospodarstvenik.To je njegova 14 knjiga. Gre za kratke zgodbe o odraščanju v veččlanski družini, za dogodke od 1953 do 2003 leta, o življenjskem potovanju in dogodkih tipične črnogorske družine, o nekem minulem času in dogodkih v katerih je bil avtor aktivni udeleženec. V tej knjigi se bodo našli mlajši bralci, starejši pa se bodo spomnili nekih drugih časov, ki grejo počasi v pozabo. Avtor je živel na Žabljaku, v Gusinju, Skopju, Beogradu, Novem mestu in Ljubljani. Na koncu knjige citira znanega srbskega pisatelja Duška Radovića, da ...,, je njegovo življenje kot samopostrežba, vse kar je dobil je plačal''.To je prva avtorjeva knjiga v črnogorskem jeziku.

Knjigi sta izšli ob pomoči Uprave za diasporo Črne gore, Tovarne zdravil KRKA, d.o.o., Doclea, d.o.o. in samega društva. Del sredstev je prispeval avtor Skenderović.

Besedilo in foto: S.R.