O-STA

122 let Avgusta Černigoja - na spletu, družabnih omrežjih in v galeriji Avgusta Černigoja v Lipici

V ponedeljek, 24. avgusta, bo minilo 122 let, odkar se je rodil Avgust Černigoj, konstruktivist in eden najvidnejših predstavnikov slovenske avantgarde v likovni umetnosti. Obiskovalci Kobilarne Lipica lahko ustvarjalnost Avgusta Černigoja na umetnikov rojstni dan med 10. in 16. uro pobližje spoznajo v Galeriji Avgusta Černigoja in tudi sami doživijo Lipico tako, kot jo je (do)živel umetnik.

Pred 122 leti, 24. avgusta 1898, se je v Trstu rodil Avgust Černigoj, konstruktivist in eden najvidnejših predstavnikov slovenske avantgarde v likovni umetnosti. Bil je izjemen likovni ustvarjalec in edini slovenski umetnik, ki se je šolal na priznani šoli Bauhaus v nemškem Weimarju, kjer je bil v stiku z umetniki, kot so Walter Gropius, Paul Klee, Vasilij Kandinski, Laszlo Moholy-Nagy in Oskar Schlemmer.

Po vrnitvi v Ljubljano je postal utemeljitelj konstruktivizma na Slovenskem in eden najvidnejših predstavnikov zgodovinske avantgarde v slovenski likovni umetnosti, vselej korak pred časom. Bil je tudi tesni sodelavec in prijatelj pesnika Srečka Kosovela.

Zadnja leta svojega izjemno ustvarjalnega življenja je preživel v Kobilarni Lipica, na edinstvenem zelenem posestvu med belimi lipicanci. Zato je Kobilarni Lipica zapustil izjemen opus svojih 1.358 umetniških del. Izbrana dela so na ogled v Galeriji Avgusta Černigoja, ki jo je v umetnikovem duhu zasnovala skupina Novi kolektivizem.

Umetniška dela iz Galerije Avgusta Černigoja lahko v teh dneh pobližje spoznate v sproščenem vzdušju, ob ogledu zelenega posestva Lipice, ki je dom več kot 300 lipicancev. Obenem pa med 24. in 31. avgustom k ogledu vabi k ogledu digitalna pop-up galerija izbranih Černigojevih umetniških del.

Ustvarjalnost Avgusta Černigoja bo v teh dneh pozdravila obiskovalce tudi na družabnih omrežjih Kobilarne Lipica. Dela Avgusta Černigoja so namreč pred časom digitalizirali strokovnjaki Loškega muzeja iz Škofje Loke v okviru mednarodnega projekta Bauhaus - mreženje idej in prakse (BauNet). Digitalizacija tako omogoča lažji dostop do umetniških vsebin in njihovo bolj osebno doživljanje.

V letu, ko Kobilarna Lipica praznuje 440. obletnico, pa so obiskovalci prav posebno vabljeni, da si z vstopnico za ogled kobilarne ogledajo tudi Galerijo Avgusta Černigoja.

Medijsko središče Kobilarne Lipica >> https://bit.ly/2X09ten

V digitalno galerijo 122 let Avgusta Černigoja lahko vstopite na povezavi >> http://bit.ly/37Epnz1

Foto galerija >> https://we.tl/t-AgeViL27jd

Foto: Mediaspeed, Valter Leban, Gabriele Boiselle / Edition Boiselle, Jošt Gantar / projekt Visit Kras, Digitalizirani arhiv Galerije Avgusta Černigoja