O-STA

Huaweijeva 5G oprema uspešno prestala preverjanje GSMA za zagotavljanje varnosti omrežne opreme

Huaweijeva 5G oprema brezžičnega in jedrnega omrežja (5G RAN gNodeB, 5G Core UDG, UDM, UNC, UPCF in LTE eNodeB) je uspešno prestala preverjanje GSMA za zagotavljanje varnosti omrežne opreme (Network Equipment Security Assurance Scheme - NESAS). GSMA NESAS povečuje zaupanje v opremo telekomunikacijskih omrežij, s čimer industriji olajša izbiro ter spodbuja vse regionalne trge, da skupaj stremijo k razvoju bolj usklajenega trga mobilnih komunikacij.

NESAS je standardiziran mehanizem za ocenjevanje kibernetske varnosti, ki sta ga skupaj opredelila GSMA in 3GPP skupaj z največjimi globalnimi operaterji, dobavitelji opreme, industrijskimi partnerji in regulatorji. Postavlja širok okvir za zagotavljanje varnosti z namenom, da olajša izboljšanje ravni varnosti v mobilni industriji. Ocenjevanje GSMA NESAS je v industriji široko sprejeto in zagotavlja, da oprema izpolnjuje zahteve omrežne varnosti in zanesljivosti 5G omrežja. NESAS zajema 20 ocenjevalnih kategorij, ki opredeljujejo varnostne zahteve in okvir ocenjevanja za razvoj 5G izdelkov in procese življenjskega cikla izdelka. Poleg tega za ocenjevanje varnosti omrežne opreme uporablja varnostne testne primere, ki jih določa 3GPP.

"GSMA NESAS je najnovejši pristop pri ocenjevanju omrežne varnosti mobilnih komunikacij. V 5G dobi NESAS zagotavlja standardizirano in učinkovito oceno kibernetske varnosti, ki komunikacijski industriji omogoča poštenost. Ocena je dragocena referenca tudi za druge zainteresirane deležnike, kot so operaterji, dobavitelji opreme, državni regulatorji in ponudniki storitev. Huawei se je od nekdaj osredotočal na tehnologiji temelječo zaščito kibernetske varnosti. NESAS ima našo polno podporo in sodelovanje. Ob tem tudi pozivamo celotno industrijo, da skupaj spodbudimo razvoj bolj usklajenega trga mobilnih komunikacij," je dejal Devin Duan, vodja družbe 5G E2E Cybersecurity Marketing, Huawei.

Povzetek neodvisnih revizijskih poročil ocene NESAS je dostopen na https://www.gsma.com/security/nesas-participating-vendors/.

***

Celotno sporočilo se nahaja v priponki.