O-STA

V Ljubljano prihaja balkanski grafitarski pionir

Krešimir Golubić - Leon GSK / narejeno po fotografiji Toneta Stojka (Brane Bitenc, pevec skupine Otroci socializma, november 1982, Zagreb). Fotografijo hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije.
Krešimir Golubić - Leon GSK; Foto: Tomislav Marić
Krešimir Golubić Leon GSK / Izbor šablon na platnu

Krešimir Golubić - Leon GSK, zagrebški grafitarski umetnik, se s projektom PUNK'S NOT DEAD predstavlja kar v dveh ljubljanskih galerijah. V petek, 4. septembra, ob 17. uri, bo ustvarjal v živo v TAM-TAMovi galeriji na prostem na Vegovi ulici v Ljubljani in izrisal tri slovenske glasbenike. Po grafitarskem performansu okoli 18. ure, pa bo sledil vodeni ogled na prodajno razstavo Golubićevih del v Galeriji Fotografiji, kjer bodo na ogled njegove najbolj znane šablone, z nekaterimi novimi, posebej za to priložnost ustvarjenimi slovenskimi glasbeniki.

Razstavi bodo spremljale alternativne ture Zavoda Urbana vrana. V soboto 5. septembra in v nedeljo 6. septembra, ob 11. uri, bo zagrebški umetnik vse zainteresirane popeljal na grafitarski in streetartistični sprehod po Ljubljani. Prijave so možne preko spletne strani ptich.si.

Ob tej priložnosti bo izšel 20-stranski umetniški katalog, za katerega sta besedilo prispevala priznani slovenski publicist Igor Bašin - BIGor in hrvaški novinar in rock kritik Aleksandar Dragaš.

Krešimir Golubić - Leon GSK / narejeno po fotografiji Toneta Stojka (Brane Bitenc, pevec skupine
Otroci socializma, november 1982, Zagreb). Fotografijo hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije.

Krešimir Golubić - Leon (GSK): PUNK'S NOT DEAD

TAM-TAMova Ulična galerija na Vegovi // 4. 9. - 5. 10. 2020

Razstava grafitov podob akterjev punk scene s fotografij različnih avtorjev v predelavi umetnika Krešimira Golubića je nastala v soorganizaciji TAM-TAMove Ulične galerije, Galerije

Fotografije in Urbane vrane. Projekt je bil ena od kulturniških žrtev karantene, saj bi se odprtje moralo zgoditi že v začetku aprila. V svoji sporočilnosti prevajanja in prenašanja delovanja punk akterjev v današnji čas pa je danes še bolj aktualen kot pred nekaj meseci. Ponuja primerjavo sodobne družbe z družbeno prelomnimi časi naše preteklosti in postavlja tudi vprašanje, kako se bo zdajšnja mladina odzvala na dogajanje v družbi. Krešimir Golubić je prepričan, da še vedno velja da 'Punk's Not Dead'. In mi mu pritrjujemo.

Biografija:

Krešimir Golubić - Leon GSK se je rodil v Zagrebu leta 1973. Za grafitarsko umetnost se je začel zanimati sredi osemdesetih, ko so se v Zagrebu pojavila prva takšna dela. Sprej je prvič vzel v roke leta 1987, zares pa se je začel ukvarjati z grafitiranjem leta 1992 po obisku Berlina. S prijateljema je ustanovil eno prvih grafitarskih ekip v Zagrebu - GSK Crew (1993) in prvo grafitarsko revijo na tem koncu Evrope - svetovno znani ZGBKAOS magazine, ki je med letoma 1995 in 2001 izšla sedemkrat. Poleg grafitarskega ustvarjanja po ulicah Zagreba, Hrvaške in Evrope, piše tudi članke za razne tiskane medije in sodeluje v številnih oddajah v elektronskih medijih kot strokovnjak za grafite. Redno sodeluje na umetniških festivalih in razstavah, vodi pa tudi delavnice z naslovom Grafiti kot umetnost, ne pa vandalizem. Pogosto o grafitarski tematiki predava na šolah in pri tem mladim poskuša pokazati, da grafite lahko dojemamo in uporabljamo tudi na pozitivne načine, ne pa le kot izraz uporniške objestnosti.

Leta 2013 je začel ustvarjati s šablonsko tehniko (stencil), ki je značilna za street art oz. postgrafitarsko gibanje.

-

4. 9. - 5. 10. 2020

Nosilec projekta Ulična galerija: TAM-TAM Inštitut

Koprodukcija: Galerija Fotografija, Zavod Urbana Vrana

Izid kataloga je omogočil Big Bang.

Podporniki: FV MUSIC, Muzej novejše zgodovine Slovenije, Montana, Tektonik kraft pivovarna.

Ulična galerija je del kulturne četrti Soteska.

Krešimir Golubić - Leon GSK; Foto: Tomislav Marić