O-STA

Sončna energija še nikoli ni izgledala bolje

Solarna strešna kritina Terran Generon z vgrajenimi sončnimi celicami zbira sončno energijo, obenem pa je videti kot klasična streha

Ljubljana, 9. september 2020. - Od 1. aprila 2021 boste v Sloveniji za svojo hišo lahko kupili inovativno solarno strešno kritino Terran in dobili estetsko dovršeno streho, ki bo za vas zbirala sončno energijo. Na ta način boste občutno zmanjšali svoje stroške za elektriko in obenem hišo zaščitili pred vsemi vplivi iz okolja. Terran Generon je inovativna solarna strešna kritina podjetja Terran, ki ima na površini vgrajene sončne celice.

Če pravkar gradite ali prenavljate svoj dom in si želite vgraditi Terran Generon takoj, ko bo dostopen na trgu, že zdaj izberite Terran strešnike Zenit ali Rundo. Oboji se namreč prilegajo solarni strešni kritini. Tako boste lahko takrat, ko bo Terran Generon na voljo, samo zamenjali določen del strešnikov, namesto da se vsega lotite od začetka. Vaša nova streha bo, medtem ko bo zbirala sončno energijo za potrebe gospodinjstva, izgledala kot klasična streha, prekrita s strešniki, ki se še lepše lesketajo v soncu.

Terran je mednarodno priznan proizvajalec različnih vrst betonskih strešnikov in celovitih strešnih sestav ter vodilni proizvajalec strešnih kritin v srednji Evropi. Madžarsko družinsko podjetje je bilo ustanovljeno že pred več kot 100 leti, na slovenskem trgu pa je prisotno že 15 let. Podjetje kot kakovosten in zanesljiv proizvajalec uživa visoko zaupanje na trgu. Z dolgo tradicijo proizvodnje strešnih kritin, nenehnim razvojem in uvedbo robotske tehnologije je Terran postal ključni igralec v gradbeni industriji.

Inovativna rešitev za zeleno energijo in lepo streho

Klasični solarni paneli že vrsto let služijo za povečevanje energetske učinkovitosti. V primerjavi z njimi je prednost solarnih strešnih kritin z vgrajenimi sončnimi celicami v tem, da so enostavne za postavitev, da ohranjajo funkcionalnost in da zagotavljajo estetski videz strehe. Terran Generon se s klasičnimi solarnimi ploščami zlahka kosa tudi v učinkovitosti in izvedbi.

Običajne solarne plošče so bile na strehah do zdaj postavljene nad strešniki in so tako dodatno obremenile strešno konstrukcijo. Obenem so tako postavljene plošče tudi rušile skladnost strehe in estetiko same hiše. Solarna strešna kritina Generon je edinstven način za pokrivanje strehe in učinkovito pridobivanje energije, hkrati pa celovito zaokroži izgled hiše. Edina vidna razlika v primerjavi z običajno streho je odsev sončne svetlobe, ki jo Generon odbija.

Za pokrivanje strehe družinske hiše je običajno potrebnih okoli dva tisoč betonskih strešnikov. Glede na to, da je povprečna poraba energije okoli 4 do 5 kW, za zadovoljitev energetskih potreb gospodinjstva s štirimi člani zadostuje že okoli 300 do 350 solarnih ploščic. Slovenija je primerno območje za postavitev solarnih ploščic, saj ima v povprečju med 480 do 520 ur sonca na leto. Poleti se v gorskem predelu ta številka povzpne na 700, na obali pa do 860 sončnih ur letno. Terran Generon je po učinkovitosti in izvedbi popolnoma enakovreden solarnim ploščam, obenem pa je videti veliko bolj estetsko.

Skrb za okolje je ključna

Skrb za okolje je ključna tema za naš planet, zato je zelo pomembno, s kakšnimi izdelki se obkrožujemo in katere tehnologije izbiramo za gradnjo svojega doma ter drugih objektov. Solarna strešna kritina Generon je izdelana iz betona, obenem pa vgrajene sončne celice omogočajo zaščito pred vremenskimi vplivi, zagotavljajo prijetnejšo temperaturo znotraj hiše in čisto energijo iz obnovljivih virov.

Terran Generon temelji na betonskih strešnih kritinah, sama proizvodnja betonskih strešnikov pa je ena najboljših kar se tiče porabe energije in vpliva na okolje. Podjetje Terran je zavezano uporabi obnovljivih virov energije, zato so v tem duhu zgradili tudi okolju prijazen solarni park na Madžarskem. Za svojo tovarno tako zdaj zagotavljajo celovito oskrbo z električno energijo iz sončnih virov.

Naložba, ki zagotavlja brezskrbnost

Solarna strešna kritina Terran Generon ima 20 let garancije na izdelek in na učinek nad 80 %, medtem ko pri ostalih strešnih kritinah pri podjetju Terran zagotavljajo celo 50 let jamstva. Glede na to, da streho izbiramo za vse življenje, taka garancija predstavlja veliko varnost za vsak dom. To je še posebej pomembno v nepredvidljivih ekonomskih situacijah, kot je današnja, obenem pa je tako jamstvo tudi neizpodbiten dokaz kakovosti.

Solarna strešna kritina Generon je na madžarskem trgu prisotna že dve leti, njena uporaba pa nenehno raste, tako da jo danes na Madžarskem že lahko vidimo na veliko strehah. Da zanimanje še raste, dokazuje tudi to, da podjetje načrtuje gradnjo nove tovarne v Pecsu. Na ta način bodo lahko zadovoljili potrebam trga in obenem ponudbo razširili tudi v ostale države.

O Terranu

Terran je madžarski proizvajalec betonskih strešnikov in kompleksnih strešnih sestav, ki ima sedež v madžarskem mestu Bóly. Podjetje Terran, do leta 2014 sicer znano pod imenom Mediterran, je prisotno na Slovaškem, na Češkem, na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini, v Sloveniji, v Srbiji in v Rumuniji, še naprej pa se širi. Osnovna surovina strešnih kritin Terran je beton, z nenehnim dopolnjevanjem ponudbe izdelkov, z novimi barvami in z novimi tehnikami površinske obdelave pa se v podjetju prilagajajo potrebam trga in sodobnim tehnologijam.

Strešne kritine Terran in strešna oprema so v naši širši regiji visoko cenjene, saj jih odlikuje odlična kakovost, trajnost in obstojnost, obenem pa so izjemno raznovrstne, vsestranske in estetsko dovršene. Taka streha vedno postane del doma, ne le hiše. Strešne kritine Terran imajo pet osnovnih linij: Coppo, Danubia, Rundo, Synus in Zenit, najdemo pa jih v barvah, ki se zlahka vklopijo tako v tradicionalno kot v moderno gradnjo vseh stilov. Strešniki se razlikujejo tudi po površinski obdelavi, kar jim sicer zagotavlja obstojno barvo in dodatno odpornost na okoljske vplive. Tako lahko streha kar najbolje kljubuje različnim vremenskim pojavom, kot so sneg, visoke temperature ali pogost dež.

Terran je leta 2019 predstavil Generon, inovativno solarno strešno kritino, ki ima na površini vgrajene sončne celice. Taka streha zbira sončno energijo za potrebe gospodinjstva, videti pa je kot klasična streha, prekrita s strešno kritino, ki se še lepše lesketa v soncu.

Kontakt za več informacij:

IPPR

Petra Kregar, odnosi z javnostmi

e-pošta: petra.kregar@ippr.si