O-STA

Za novih uspešnih 440 let Kobilarne Lipica: "Lipica je simbol in ponos naše domovine, Slovenije"

Ob praznovanju 440. obletnice Kobilarne Lipica je včeraj, 13. septembra, v vsej svoji popolnosti in presežnosti zasijala lepota lipicancev. Beli konji so navdušili v gala predstavi lipiške šole klasičnega jahanja. Slavnostni govornik je bil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, častni pokrovitelj slovesnosti. Čestitke zaposlenim in vodstvu Holdinga Kobilarna Lipica ob izjemnem jubileju je podal minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je poudaril, da je Lipica simbol in ponos Slovenije, ter posebno pozornost namenil vsem, ki s ponosom in predanostjo skrbijo za lipicance: "Ste zibelka teh svetovno znanih konj in zato vam gredo - tudi zaradi modernizacije vašega dela - vse naše čestitke in izrazi našega občudovanja. Lipicanec je eden ključnih simbolov Slovenije in Slovenstva, njegova lepota, moč in pogum izžarevajo stoletja življenja v kamnitem razgibanem kraškem okolju, ki je, kot danes, popestreno z burjo."

Ob gala predstavi, ki ji je svečano noto dodal Policijski orkester z odličnimi opernimi solisti, je predsednik Borut Pahor izpostavil letošnjo nominacijo za vpis tradicije reje lipicancev UNESCOv reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva. Z njo se Slovenija umešča na svetovni zemljevid naravnega in kulturnega turizma, obenem pa ima Lipica pomembno vlogo paradnega konja slovenskega gospodarstva z več kot 300 lipicanci ter celovitim doživetjem narave in kulturne dediščine.

S ciljem nadaljnjih uspešnih korakov na tej poti bo kobilarna letos izvedla naložbe v skupini višini pol milijona evrov, konec leta pa bo s podporo ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo zaključila prenovo hotela Maestoso z bazenskim in wellnes kompleksom v vrednosti več kot 12 milijonov evrov. Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek zagotavlja Lipici trdno podporo tudi v prihodnje: "Tudi v prihodnji finančni perspektivi od 2021 do leta 2027 ima Lipica svoje posebno mesto, saj želimo zgraditi osemenjevalni center kot del obvezne javne službe, obnoviti hotel Klub, umakniti promet iz Lipice z obvozno cesto in parkirno hišo ter zgraditi športno - rekreacijski center."

Direktor Holdinga Kobilarna Lipica Matej Oset je poudaril pomen negovanja zavesti o pomenu Lipice in lipicanca ter sodelovanja lokalne skupnosti, civilnih iniciativ, strokovne javnosti in vseh institucij, povezanih s konjeništvom in turizmom, s ciljem spodbujanja razvoja in promocije Lipice:"Le s skupnimi močmi, vzajemnim spoštovanjem in tankočutnostjo bomo uspeli, kar, verjamem, je skupna želja in cilj."

Zato ima stroka v Lipici znova pomembno mesto, zato je v polni meri zaživela klasična šola jahanja, zato Lipica ni več speča Trnjulčica. "Imam občutek in mislim, da me ta ne vara, da ste jo uspeli s strokovnimi prijemi, z izjemno zavzetostjo vaših sodelavcev, prebuditi in zato vam gredo vse naše čestitke," je dejal predsednik Borut Pahor, ko je ob 440. obletnici Kobilarne Lipica prevzel tudi botrstvo lipicanske žrebičke 910 Samira XLI - žrebičke, ki je v Lipici prišla na svet 26. aprila, kot potomka matere 751 Samira XXXVIII in očeta 204 Maestoso Canissa XXII.

Za naslednjih 440 let

Za naslednjih 440 let vodi Kobilarno Lipica vodilo resornega ministra Zdravka Počivalška: "Lipica naj bo kraj posebnega spoštovanja do naravne dediščine, svetovno središče znanja o lipicancih, kraj vrhunskega oddiha in zibelka zgodovinskega spomina vsega, kar v naši kolektivni zavesti predstavlja za mnoge najlepši konj na svetu."

Dnevi Kobilarne Lipica 2020

Praznovanje 440. obletnice Kobilarne Lipica je od 11. do 13. septembra pospremilo pestro dogajanje Dnevov Kobilarne Lipica. Število vstopnic za gala predstavo 13. septembra, predstavitev prodaje lipicancev iz Lipice 12. septembra in predstavo klasične šole jahanje v petek, 11. septembra, je bilo omejeno v skladu z navodili NIJZ.

Program Dnevov Kobilarne Lipica >> https://bit.ly/3gOm789

Medijsko središče Kobilarne Lipica >> https://bit.ly/2X09ten

Foto galerija >> https://we.tl/t-DJi2sFECrP