O-STA

Kontracepcijska tabletka praznuje 60. rojstni dan

Pozdravljeni,

Ste vedeli, da letos kontracepcijska tabletka praznuje 60 let?

Pred skoraj šestimi desetletji je prva kontracepcijska tabletka ženskam omogočila nadzor nad svojimi telesi, kakršnega do takrat niso poznale. Z jemanjem kontracepcijske tabletke Anovlar®, ki jo je izdelovala družba Schering - danes Bayer, so imele prvič v zgodovini zanesljivo možnost preprečiti nosečnost. Ta revolucionarna metoda načrtovanja družine je bila prelomnica v družbi in ključno gonilo emancipacije. Združeni narodi ocenjujejo, da je danes na svetu 151 milijonov žensk, starih med 15 in 49 let, ki kot kontracepcijsko metodo po lastni izbiri uporabljajo tabletko.

Število nenačrtovanih nosečnosti je v svetu še vedno visoko. Družba Bayer si prizadeva, da bi z zagotavljanjem širokega nabora različnih kontracepcijskih sredstev in metod to spremenila, pri tem pa okrepila in podprla ženske pri njihovih življenjskih odločitvah. S tabletko so ženske lahko prvič prevzele nadzor nad pomembnimi življenjskimi odločitvami, kot je načrtovanje družine. Prva kontracepcijska tabletka Anovlar je gibanju za emancipacijo dala nov zagon.

Ameriška Agencija za hrano in zdravila (FDA) je prvo oralno kontracepcijsko tabletko Enovid® odobrila že leta 1960. Vendar je v Združenem kraljestvu in Kanadi na trg prišla šele leta 1961, v Združenih državah pa leta 1972. V Evropi je do prelomnice prišlo leta 1961, ko je družba Bayer (takrat družba Schering) predstavila Anovlar. V šestdesetih letih, ki so pretekla od takrat, je družba postavila še vrsto nadaljnjih mejnikov na področju kontracepcije, vključno s prvo "mini tabletko", ki je vsebovala samo progestogen; prvo kontracepcijsko tabletko z nizkim odmerkom hormonov in prvo kontracepcijsko injekcijo s progestogenom. Leta 1983 je bila družba Bayer pionirka tudi pri razvoju prvega kontracepcijskega podkožnega vsadka, ki mu je leta 1997 sledil vsadek z dvema paličicama, oba pa sta vsebovala progestogen levonorgestrel. Leta 1990 je sledil prvi maternični vložek s hormonom levonorgestrelom. Družba Bayer je za večjo možnost izbire še naprej razvijala kombinirane oralne kontraceptive: z različnimi progestogeni, brez etinilestradiola, z različnimi režimi jemanja ter z dodatnimi koristmi za ženske.

Različni pristopi za različne potrebe

Cilj družbe Bayer je, da ženskam omogoči nadzor nad načrtovanjem nosečnosti, zdravnikom pa omogoči podporo v izpolnjevanju zelo raznolikih potreb žensk. Obseg Bayerjevih oralnih kontracepcijskih sredstev temelji na različnih progestogenih, izdelkih z nizkimi ravnmi hormonov in kontracepcijskih sredstvih, ki ne temeljijo na etinilestradiolu. Portfelj izdelkov družbe vsebuje tudi različne režime odmerjanja in metode, kot so vsadki, injiciranje in intrauterini sistemi, npr. maternični vložek s hormonom.

Kljub širokemu naboru kontracepcijskih sredstev, ki so na voljo v današnjem času, pa še vedno prihaja do nenačrtovanih nosečnosti. Med letoma 2010 in 2014 je prišlo do približno 99 milijonov nenačrtovanih nosečnosti, od katerih se je več kot polovica (56 odstotkov) končala s splavom. Strokovnjaki ocenjujejo, da je nenačrtovanih približno 44 odstotkov vseh nosečnosti; ta odstotek je v državah, ki so gospodarsko v razvoju, višji za 20 odstotkov v primerjavi z razvitimi državami (65 odstotkov v primerjavi s 45 odstotki).

Izobraževanje je podpora samostojnemu odločanju pri načrtovanju družine

Družba Bayer je že več desetletij zavezana, da ženskam po vsem svetu zagotavlja zanesljivo načrtovanje družine in tako zmanjšuje število nenačrtovanih nosečnosti. Del tega pristopa je tudi zagotavljanje izobraževanja o kontracepcijskih metodah in načelih. Bayer je v ta namen vključen v številne izobraževalne pobude, vključno s svetovnim dnevom kontracepcije in s tem povezano kampanjo "Tvoje življenje". Kampanja "Tvoje življenje" je usmerjena k populaciji mladih, v starosti od 13 do 25 let, podpirajo pa jo številne neprofitne organizacije. Je tudi del zavez gibanja Združenih narodov "Every Woman Every Child" (EWEC). Družba Bayer je s partnerji leta 2007 uvedla svetovni dan kontracepcije, ki ga po vsem svetu vsako leto obeležujemo 26. septembra.

Poleg izobraževalnih dejavnosti, pri katerih je družba Bayer aktivna, še naprej vlaga v programe pomoči z več deležniki, zastavila pa si je tudi nov cilj, da bo 100 milijonom žensk v državah z nizkimi in srednje visokimi dohodki do leta 2030 zagotovila dostop do sodobnih kontracepcijskih metod.

COR-YOU-SI-0001-1; 09.2020

Lep pozdrav,

Natasa Pecnik

Communications Manager / BP

////////////////////

Bayer d.o.o.

Communications

Bravnicarjeva 13

1000 Ljubljana

Slovenia

Tel: +386 1 5814464

Fax: +386 1 5814403

Mobile: +386 31 698508

E-mail: natasa.pecnik@bayer.com

Web: http://www.bayer.si