O-STA

Canissa in Conversano Monteraura sta naj lipicanska žrebička leta 2020

Žrebička Canissa in žrebiček Conversano Monteaura XXI sta naj lipicanska žrebička Združenja rejcev lipicanca Slovenije, ki povezuje zasebne rejce plemenitih lipicanskih konj v Sloveniji. Lovoriko sta osvojila na sobotnem vzrejnem pregledu v Kobilarni Lipica, kjer sta prejela lento, rozeto ter navdušen aplavz rejcev in ljubiteljev lipicancev.

Siva žrebička Canissa in črni žrebiček Conversano Monteaura XXI sta v soboto 3. oktobra, navdušila strokovno rejsko komisijo Združenja rejcev lipicanca Slovenije in postala naj žrebička letošnjega letnika v slovenski zasebni reji. Na vzrejnem pregledu v Lipici sta dosegla odlično oceno in napovedala, da je pred slovensko zasebno rejo lipicanca uspešna in svetla prihodnost.

Združenje rejcev lipicanca Slovenije namreč povezuje več kot 80 zasebnih rejcev, ki redijo okrog 700 lipicancev, in že tradicionalno dobro sodeluje s Kobilarno Lipica, izvorno kobilarno lipicanske pasme konj.

Najbolje ocenjena žrebička Canissa je doma Milojku Strajnarju v Gorenjah pri Divači, ki se reji lipicancev posveča že več kot 40 let in je vzredil že veliko kakovostnih žrebet. Kot obeta, bo Canissa ostala v Sloveniji, vendar bo kmalu dobila nov dom v Vzrejni hiši lipicancev Barbana na Gorenjskem, kjer za okoli 40 lipicancev skrbi Janez Peternel z družino. Tako bo s svojimi potomci prispevala k nadaljnjemu dvigu kakovosti slovenske reje lipicanca.

Iz Vzrejne hiše lipicancev Barbana prihaja še več nagrajenih žrebet, tudi šampion med letošnjimi žrebički Conversano Monteaura XXI. "Vsako jutro, ko grem na pašnik, opazujem naša žrebeta. Imel sem občutek, da bomo morda imeli favorita, in sedaj sem zelo ponosen, da nam je to uspelo. Zelo sem vesel, da s soprogo Nino napredujeva tudi glede tega, da znava oceniti, katera žrebeta naj obdržimo, da bomo imeli tudi v prihodnje dobro vzrejo. Zaenkrat je torej mišljeno, da žrebiček ostane pri nas, seveda pa bo odločitev družinska," je povedal Janez Peternel.

Obenem je pojasnil, da delo z lipicanci prinaša veliko veselja in da mama najbolje ocenjenega žrebička prihaja iz hleva Štefana Dežmana, oče žrebička in oba starša najbolje ocenjene žrebičke Canisse pa izvirata iz Kobilarne Lipica.

Tako se je znova izkazalo, da je dobro sodelovanje med Kobilarno Lipica in Združenjem rejcev lipicanca Slovenije prava pot za nadaljnjo rast kakovosti slovenske reje lipicanca, je prepričan predsednik Združenja rejcev lipicanca Slovenije Aleksander Ozmec: "Navdušen sem nad lipicanci, ki so bili danes predstavljeni, in nad številom rejcev, ki so se udeležili vzrejnih pregledov. Imamo dober letnik žrebet, in če bomo tako nadaljevali, se nam ni treba bati za prihodnost populacije lipicanca v Sloveniji."

Dodaten razlog za zadovoljstvo so bile spodbudne ocene več drugih lipicancev. Med njimi je bila tudi najbolje ocenjena kobila 020 Steaka III iz hleva Bogdana Ambrožiča in najbolje ocenjena kobila na preizkusu delovne sposobnosti, 978 Jadranka XV lastnice Neže Tanko.

Lipicanci tudi na konjeniškem portalu ClipMyHorse.TV

Vzrejne preglede Združenja rejcev lipicanca Slovenije 2020 - ocenjevanje žrebet, ocenjevanje kobil za vpis v rodovnik in preizkus delovne sposobnosti kobil - si lahko ljubitelji konjeništva ogledajo tudi na konjeniškem portalu ClipMyHorse.TV.

Rezultati vzrejnih pregledov Združenja rejcev lipicanca Slovenije 2020:

Ocenjevanje ženskih žrebet:

1. mesto: Canissa, rejec Milojko Stranjar

2. mesto: Monteaura, rejec Janez Peternel

3. mesto: Famosa, rejec Janez Peternel

Ocenjevanje moških žrebet:

1. mesto: Conversano Monteaura XXI, rejec Janez Peternel

2. mesto: Conversano Lipica IV, rejec Janez Peternel

3. mesto: Conversano Famosa XVI, rejec Milojko Strajnar

4. mesto: Conversano Barbana VII, rejec Janez Peternel

Ocenjevanje kobil za sprejem v rodovnik:

1. mesto: 020 Steaka III, lastnik Bogdan Ambrožič

2. mesto: 910 Trompeta XXIV, lastnik Aleš Štular

3. mesto: 075 Trofetta VII, lastnik Matjaž Hlebš

Preizkus delovne sposobnosti kobil:

1. mesto: 978 Jadranka XV, lastnica Neža Tanko

2. mesto: 020 Steaka III, lastnik Bogdan Ambrožič

3. mesto: 848 Gaetana XXX, lastnik Zvonko Križaj

Združenje rejcev lipicanca Slovenije (ZRLS) >> https://www.lipicanci.si/

Vzrejni pregledi ZRLS, katalog žrebet in kobil >> https://bit.ly/2HKY51M

Več informacij: Aleksander Ozmec, predsednik ZRLS, M: 041 603 970, E: info@lipicanci.si

Foto galerija >> https://we.tl/t-JMlcd2IRE1

Foto: Sibil Slejko