O-STA

TAM-TAMova Ulična galerija na Vegovi stripovsko obarvana

Med 7. in 11. oktobrom se v Ljubljani odvija mednarodni festival stripa Tinta, ki tudi tokrat vabi k odkrivanju in raziskovanju sodobne slovenske in tuje stripovske ustvarjalnosti. Eno izmed prizorišč je tudi TAM-TAMova Ulična galerija, ki v okviru festivala Tinta, predstavlja razstavo Tanja Komadina: #Ta čas. Razstava na prostem na Vegovi bo na ogled med 7. oktobrom in 2. novembrom 2020.

Striparko in ilustratorko Tanjo Komadina je čas spomladanske karantene, ko je bilo nemogoče rutinsko odgovoriti na vprašanje "kako si", spodbudil k ustvarjanju serije risb, prek katerih podaja tako občutek osebnega nelagodja kot tudi duhovit komentar časa, v katerem smo se nepričakovano znašli.

Risbe so izšle v zbirki pesmi #tačas: 50 dni, 50 pesmi, ki jo je med epidemijo sestavil urednik na založbi Mladinska knjiga Andrej Ilc, za revijo Stripburger pa sta nastala tudi dva enostranska stripa.

TANJA KOMADINA (1976) je študirala vizualne komunikacije na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer je prejela nagrado za umetniške dosežke. Ilustrira knjige ter učbenike za otroke in mladino, svoje stripe in ilustracije pa redno objavlja tudi v otroških revijah Ciciban, Cicido in Galeb. Leta 2014 je izdala svoj prvi samostojni stripovski album Fino kolo, za katerega je prejela zlato hruško. Album je bil uvrščen med Bele vrane (The White Ravens), izbor najboljših mednarodnih otroških in mladinskih knjig, ter leta 2016 preveden v švedščino. Leta 2017 je za ilustracije v knjigi Gospa s klobukom Maše Ogrizek prejela Levstikovo nagrado. Pri založbi Mladinska knjiga je zaposlena kot likovna urednica.

-

7. 10. - 2. 11. 2020

Nosilec projekta: TAM-TAM Inštitut

Koprodukcija: Kino Šiška, Tinta - festival stripa

Ustvarjanje v TAM-TAMovi Ulični galeriji na Vegovi podpira Tektonik kraft pivovarna. Strogo resno pivo.

Ulična galerija je del kulturne četrti Soteska.