Chef's table s Slovensko kuharsko reprezentanco v Hotelih LifeClass Portorož navdušil!
Piše: Lana Švab, LifeClass Hotels & Spa Portorož
V prestižni restavraciji Salina v središču Portoroža se je v četrtek, 24. 09. odvil kulinarični dogodek "par excellence", na katerem so bili v glavni vlogi mladi, obetavni kuharji, člani Slovenske kuharske reprezentance pod taktirko chéfa Martina Blejca ter ob pomoči gostitelja večera chéfa Boruta Jakiča.
Ekipo Slovenske kuharske reprezentance sestavljajo kuharji in slaščičarji, za katere je kuhanje in priprava okusnih kreacij pravzaprav način življenja. Dogodkov in tekmovanj v sklopu Društva kuharjev in slaščičarjev se udeležujejo ljubiteljsko, kar pomeni, da imajo predpasnike oblečene tudi v svojem prostem času. Renato Rac, Maxim Lorenčič, Jan Dolšak, Gašper Kačičnik, Janko Kržišnik, Grega Rode in Meta Kocjančič so na tokratnih pripravah v Hotelih LifeClass Portorož dokazali, da bomo zanje gotovo še slišali.
Slow food meni, ki so ga pripravili in prvič izvedli v zasedbi kuharske reprezentance je bil naslednji:
Dip/butter: Renato Rac
Namaz iz ožganih melancanov
Ghee maslo s praženimi bučnimi semeni
***
Fingerfood: Maxim Lorenčič
Solata iz špagetov bučke, indijskega oreščka, curryja, krokant pistacije
Praline gosjih jeter z lešniki, sladko kisla čebula, krema hokaido buče in pomaranče
Krompir nadevan s prepeličjim rumenjakom, krompirjeva pena, tartuf
Rezina dimljene marinirane postrvi na kremi hruške, mini ješprenj in koromač
***
Počasi kuhano stegno jagenjčka v zeliščni skorji, sladko pekoča čili omaka, čips čebule
Ocvrti tun v zeliščnih panko drobtinah, majoneza japonskega hrena, konfit češnjevega paradižnika, gel paradižnika
***
Hladna plošča: Jan Dolšak
Mariniran losos s prahom črne čebule in čipsom in svinjske kože
Kumarična terina z granny smith jabolki in rabarbaro
Omaka iz citrusov
Poširan file polenovke
Kvinojin paradižnik
Bazilična omaka
Terina rakovice in škampov
Romanesko tart
Listnata solata s smokvami
***
Veganska topla predjed: Gašper Kačičnik in Janko Kržišnik
Žlikrof s topinamburjem in gobami, v senu kuhan pire sladkega krompirja,
Topinamburjev čips, laneno seme, kostanj, olje divjih zelišč
***
Glavna jed: Gašper Kačičnik in Janko Kržišnik
Jagenjčkov hrbet v zeliščni skorjici, kuhana plečka zavita v ohrovt, krompirjeva terina,
Pire kolerabe, glazirano korenje, okisane korenovke, jagnječji jus
***
Sladica: Grega Rode
Namelaka z jogurtom, joconde biskvit, omaka iz portovca, pese in malin,
Mandljev drobljenec, sladoled iz pese, malin in belega balzamičnega kisa
***
Petit four: Meta Kocjančič
Medenjak
Tartina
Solinarka
Posamezne jedi, njihov izgled, postavitev ter prezentacijo s strani odgovornega kuharja so ocenjevali ljubiteljski in profesionalni ocenjevalci ter ostali gostje večera, med katerimi ima največ izkušenj Tomaž Vozelj, predsednik Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije. Svoja mnenja o posameznih jedeh so si izmenjali že med posameznimi hodi, vrhunec analize pa je sledil po zadnjem grižljaju pralineja - Solinarka, ki ga je pripravila nova članica ekipe Slovenske kuharske reprezentance, domačinka Meta Kocjančič, sicer slaščičarka Hotelov LifeClass Portorož.
Za vinsko spremljavo na tokratnem kulinaričnem dogodku ter razlago umetnosti vina je poskrbel Aleksander Klenar iz vinske kleti KlenArt.