O-STA

Chef's table s Slovensko kuharsko reprezentanco v Hotelih LifeClass Portorož navdušil!

Piše: Lana Švab, LifeClass Hotels & Spa Portorož

V prestižni restavraciji Salina v središču Portoroža se je v četrtek, 24. 09. odvil kulinarični dogodek "par excellence", na katerem so bili v glavni vlogi mladi, obetavni kuharji, člani Slovenske kuharske reprezentance pod taktirko chéfa Martina Blejca ter ob pomoči gostitelja večera chéfa Boruta Jakiča.

Ekipo Slovenske kuharske reprezentance sestavljajo kuharji in slaščičarji, za katere je kuhanje in priprava okusnih kreacij pravzaprav način življenja. Dogodkov in tekmovanj v sklopu Društva kuharjev in slaščičarjev se udeležujejo ljubiteljsko, kar pomeni, da imajo predpasnike oblečene tudi v svojem prostem času. Renato Rac, Maxim Lorenčič, Jan Dolšak, Gašper Kačičnik, Janko Kržišnik, Grega Rode in Meta Kocjančič so na tokratnih pripravah v Hotelih LifeClass Portorož dokazali, da bomo zanje gotovo še slišali.

Slow food meni, ki so ga pripravili in prvič izvedli v zasedbi kuharske reprezentance je bil naslednji:

Dip/butter: Renato Rac

Namaz iz ožganih melancanov

Ghee maslo s praženimi bučnimi semeni

***

Fingerfood: Maxim Lorenčič

Solata iz špagetov bučke, indijskega oreščka, curryja, krokant pistacije

Praline gosjih jeter z lešniki, sladko kisla čebula, krema hokaido buče in pomaranče

Krompir nadevan s prepeličjim rumenjakom, krompirjeva pena, tartuf

Rezina dimljene marinirane postrvi na kremi hruške, mini ješprenj in koromač

***

Počasi kuhano stegno jagenjčka v zeliščni skorji, sladko pekoča čili omaka, čips čebule

Ocvrti tun v zeliščnih panko drobtinah, majoneza japonskega hrena, konfit češnjevega paradižnika, gel paradižnika

***

Hladna plošča: Jan Dolšak

Mariniran losos s prahom črne čebule in čipsom in svinjske kože

Kumarična terina z granny smith jabolki in rabarbaro

Omaka iz citrusov

Poširan file polenovke

Kvinojin paradižnik

Bazilična omaka

Terina rakovice in škampov

Romanesko tart

Listnata solata s smokvami

***

Veganska topla predjed: Gašper Kačičnik in Janko Kržišnik

Žlikrof s topinamburjem in gobami, v senu kuhan pire sladkega krompirja,

Topinamburjev čips, laneno seme, kostanj, olje divjih zelišč

***

Glavna jed: Gašper Kačičnik in Janko Kržišnik

Jagenjčkov hrbet v zeliščni skorjici, kuhana plečka zavita v ohrovt, krompirjeva terina,

Pire kolerabe, glazirano korenje, okisane korenovke, jagnječji jus

***

Sladica: Grega Rode

Namelaka z jogurtom, joconde biskvit, omaka iz portovca, pese in malin,

Mandljev drobljenec, sladoled iz pese, malin in belega balzamičnega kisa

***

Petit four: Meta Kocjančič

Medenjak

Tartina

Solinarka

Posamezne jedi, njihov izgled, postavitev ter prezentacijo s strani odgovornega kuharja so ocenjevali ljubiteljski in profesionalni ocenjevalci ter ostali gostje večera, med katerimi ima največ izkušenj Tomaž Vozelj, predsednik Društva kuharjev in slaščičarjev Slovenije. Svoja mnenja o posameznih jedeh so si izmenjali že med posameznimi hodi, vrhunec analize pa je sledil po zadnjem grižljaju pralineja - Solinarka, ki ga je pripravila nova članica ekipe Slovenske kuharske reprezentance, domačinka Meta Kocjančič, sicer slaščičarka Hotelov LifeClass Portorož.

Za vinsko spremljavo na tokratnem kulinaričnem dogodku ter razlago umetnosti vina je poskrbel Aleksander Klenar iz vinske kleti KlenArt.