O-STA

Intel na tržišče poslal procesor Pentium 4 s 4 GHz

Podjetje Intel Corporation je predstavilo procesor Intel Pentium 4 s hitrostjo 2 GHz, s čimer Intel prehaja na ključni mejnik v tehnologiji in razširja sposobnosti osebnih računalnikov, ki lahko sedaj zadostijo današnjim in prihodnjim uporabniškim zahtevam. Proizvajalci računalnikov po vsem svetu so tržišču predstavili sisteme, ki temeljijo na procesorju Pentium 4 in drugih tehnologijah podjetja Intel.

"Hiter vzpon tehnološke in industrijske podpore za procesor Pentium 4 zrcali moč podporne arhitekture in odlično osnovo, ki jo zagotavlja za zahteve novih in razvijajočih se uporabniških modelov," je dejal Luis Burns, podpredsednik in generalni direktor, Intel Desktop Platforms Group. "Intelova kombinacija procesorskih in podpornih tehnologij ter industrijske inovacije zagotavljajo temelj za namizno računalništvo v naslednjem desetletju."

Podjetje je predstavilo tudi ključne elemente Intelove platforme, ki vključuje danes najzmogljivejši nabor čipov 850 in prihajajoči nabor čipov 845 nižjega cenovnega razreda, ki ne glede na ceno omogočata visoko zmogljivost sistemov, temelječih na procesorju Pentium 4. To proizvajalcem računalnikov omogoča, da lahko ponudijo različne sisteme, ki temeljijo na procesorju Pentium 4, v razponu od konfiguracij najvišjega razreda do sistemov, cenejših od 800 USD.

"Izkušnje industrije osebnih računalnikov so dokazale ponavljanje znova in znova razvijajočih se novih uporabniških modelov in pojavljanje novih aplikacij," pravi Burns. "Inovacije je težko napovedati, vendar je za našo industrijo ključnega pomena, da gremo naprej z novimi arhitekturnimi platformami, ki omogočajo nove zmožnosti. Procesor Pentium 4 je takšen primer."

Nove priložnosti za uporabnike

Sistemi, ki temeljijo na procesorju Pentium 4, so oblikovani tako, da zadostijo potrebam širokega kroga uporabnikov. Ti sistemi so idealni za uporabnike, ki želijo ustvarjati in uporabljati digitalne medije, obenem pa prinašajo največje zmogljivosti za procesiranje digitalnega videa in zvoka, prikazovanje 3-D grafike in izkoriščajo prednosti najnovejših internetnih tehnologij.

"Če se odločate za zmogljivejšo internetno povezavo, kot je na primer ADSL, morate nadgraditi svoj računalnik, saj bo sedaj moral obdelovati glasbo in video," je dejal Stacy J. Smith, generalni direktor EMA, Intel GmbH. "Procesorji Pentium 4 z internetno arhitekturo so oblikovani prav v ta namen."

Poslovnim uporabnikom procesor Pentium 4 omogoča povečevanje produktivnosti in višjo stopnjo sodelovanja, kakor tudi življenjsko dobo sistema in vračanje investicije, kar je ključnega pomena za doseganje večje tekmovalne prednosti danes in v prihodnosti.

"Procesor Pentium 4 bo pripomogel pri avtomatiziranju večopravilnih zahtev, kar bo gotovo pripomoglo k povečanju produktivnosti,« pravi Smith. »Na drugi strani pa bo priključitev zmogljivejših perifernih naprav in programske opreme omogočila uporabnikom cenovno dostopnejše in kakovostnejše rešitve."

Najzmogljivejši namizni mikroprocesor

Sistemi, ki temeljijo na procesorju Pentium 4 s hitrostjo 2 GHz, lahko ustvarjajo in delijo digitalne medije 81 odstotkov hitreje kot računalniki s procesorjem Pentium III s hitrostjo 1 GHz. Novi procesorji omogočajo 50-odstotno povečanje storilnosti v primerjavi s procesorjem Pentium III s hitrostjo 1GHz, še posebej v večopravilnih okoljih, kjer zahteve, kot so iskanje virusov, kodiranje in stiskanje datotek, ki se izvajajo v ozadju, povečujejo obremenjenost procesorja.

Platforme, ki so zasnovane na procesorju Intel Pentium 4 s hitrostjo 2GHz, povezujejo Intelove najnovejše tehnologije, vključno z visoko zmogljivim naborom čipov 850. Intelov nabor čipov 850 vsebuje dvojni RDRAM spominski sklop, ki je dopolnjen s 400 Mhz sistemskim vodilom, ki je zmožen prenosa več kot 3,2 gigabajtov podatkov na sekundo. Za računalniške proizvajalce in sistemske integratorje je Intel objavil možnost dveh namiznih plošč, "ATX" Intel Desktop Board D850MV in manjši "Micro-ATX" Intel Desktop D850MD.

Intel je predstavil tudi prihajajoči nabor čipov 845. Nova 845 platforma, ki temelji na SDRAM, bo zagotovila nižje cene in večje uporabniške možnosti ter omogočala novo, obsežno poslovno platformo.

Procesor Pentium 4 s hitrostjo 2 GHz je najzmogljivejši namizni procesor na svetu, kar so izmerili pri SPEC CPU 2000 Benchmark. Tako je bil Pentium 4 s hitrostjo 2 GHz s skupnim številom 640 točk na SPECint_base2000 najbolje ocenjeni namizni procesor, na SPECfp_base2000 pa je osvojil 704 točke. Za več informacij o zmogljivostih procesorja Pentium 4 lahko obiščete spletno stran www.intel.com/procs/perf.

Cene in dostopnost

Cena 2-gigaherčnega procesorja v količini 1000 enot je 562 USD. Intel je na tržišče poslal tudi različico procesorja Pentium 4 s hitrostjo 1,9 GHz, ki v količini 1000 enot stane 375 USD.

O podjetju:

Intel je največji svetovni izdelovalec čipov in vodilni proizvajalec računalniških, omrežnih in komunikacijskih izdelkov. Nadaljnje informacije o Intelu so dostopne na spletnih straneh www.intel.com/pressroom.