O-STA

Katera bo najboljša tovarna v Sloveniji, tovarna leta 2020?

Ljubljana, 2020 - Slovenija bo 15. oktobra dobila najboljše proizvodno podjetje, ki ga bodo izbrali strokovnjaki na podlagi strogih kriterijev. Na sklepnem dogodku se bo namreč takrat končal večmesečni izbor Tovarna leta 2020, ki ga organizirata portal Tovarna leta in strokovni partner KPMG poslovno svetovanje. Sklepna prireditev bo potekala v ljubljanskem hotelu Austria Trend, gostila pa ga bo družba Ljubljanske mlekarne, lanskoletna prejemnica nagrade Tovarna leta. Letošnji izbor bo sicer tretji, na prvem pa je zmagala Krka, Novo mesto.

Med 5 podjetji v ožjem izboru so izbrani 3 finalisti

Finalisti izbora Tovarna leta 2020 so (po abecednem vrstnem redu) proizvajalec malih gospodinjskih aparatov BSH Hišni aparati Nazarje, proizvajalec žarometov in svetlobne opreme za avtomobile Hella Saturnus Slovenija ter proizvajalec arhitekturnih svetil Intra lighting.

Poleg uspešnosti poslovanja so finalisti med petimi podjetji, uvrščenimi v ožji izbor za nagrado tovarna leta 2020, najbolj izstopali po tehnološki naprednosti proizvodnje, skrbi za trajnostni razvoj oziroma okolje in skrbi za zaposlene.

"Pri finalistih bi omenili predvsem učinkovite naložbe v nove tehnologije, čedalje več izdelkov za končne uporabnike s področja IoT (internet stvari), naložbe, ki vključujejo razvoj in učinkovito uporabo analiz podatkov ter uporabo digitalnega dvojčka pri uvajanju novih proizvodnih linij, kar pripomore k boljši kakovosti ter varnosti zaposlenih in kupcev," so pojasnili v KPMG poslovno svetovanje, ki je strokovni partner izbora Tovarna leta.

Podjetja so se za sodelovanje pri izboru Tovarna leta prijavila z izpolnjenim vprašalnikom, v katerem so opisala ključne kazalnike uspešnosti poslovanja podjetja, tehnološko naprednost proizvodnje, skrb za trajnostni razvoj (okolje) in skrb za zaposlene. V nadaljevanju je KPMG v sodelovanju z uredništvom Tovarne leta na podlagi izpolnjenih vprašalnikov in ovrednotenih odgovorov določil ožji izbor podjetij in jih obiskal. Obisk je obsegal ogled proizvodnje in pogovore z glavnimi predstavniki podjetja. Na podlagi ugotovitev s terena so bila podjetja dodatno ocenjena, pri tem pa je bil poudarek na uporabi novejših, zmogljivejših in boljših tehnologij in procesov ter na rezultatih, ki jih ti prinašajo podjetju.

Zmagovalca bo izbrala strokovna komisija

Najboljše proizvodno podjetje v Sloveniji bo strokovna komisija izbrala pred udeleženci dogodka Tovarna leta 2020 v Austria Trend hotelu v Ljubljani. Finalistom izbora bo po njihovih predstavitvah postavila nekaj podrobnejših vprašanj o najpomembnejših proizvodnih dejavnikih uspešnosti poslovanja ter naprednosti njihove proizvodnje in procesov.

Odgovorno nalogo bodo imeli Anton Papež, ki je predsednik strokovne komisije, sicer pa upokojenec in dolgoletni predsednik uprave Interenerga, mag. Sibil Svilan, predsednik uprave SID banke, mag. Stane Merše, vodja Centra za energetsko učinkovitost pri Institutu Jožefa Stefana in Valerija Širovnik, direktorica ljubljanskega obrata Ljubljanskih mlekarn, kot predstavnica tovarne leta 2019.

Finalisti izbora Tovarna leta 2020 bodo v svojih predstavitvah povzeli, kako jim z optimizacijo proizvodnih procesov, posodobitvami tehnološke opreme, avtomatizacijo, robotizacijo in digitalizacijo, s skrbjo za zaposlene in okolje - tudi z večjo energetsko učinkovitostjo proizvodnje - in drugimi pristopi uspeva zmagovati na svetovnih trgih, premagovati tekmece, pridobivati nove kupce, povečevati uspešnost poslovanja podjetja ...

Tudi letos priznanje uredništva Tovarne leta

Poleg prestižne lovorike tovarna leta 2020 bomo na sklepnem dogodku izbora najboljšega proizvodnega podjetja tudi letos podelili posebno priznanje uredništva Tovarne leta. In s tem izkazali pozornost dobrim praksam v njihovi proizvodnji, pa tudi ekipi strokovnjakov, ki so za proizvodnjo odgovorni. Lani je priznanje uredništva prejel proizvajalec avtomobilskih sedežev Adient Novo mesto, in sicer za organiziranost proizvodnje in obvladovanje oskrbovalne verige po sistemu "just in time".

Dogodek bo zbral vodilne menedžerje iz industrijskih podjetij

Dogodka, 15. oktobra 2019 v Austria Trend hotelu v Ljubljani, se bodo udeležili vodje proizvodnje in direktorji, proizvodni strokovnjaki v slovenskih podjetjih in njihovi dobavitelji, kar pomeni prvovrstno priložnost za izmenjavo izkušenj in iskanje novih partnerjev. Udeleženci si bodo obenem imeli možnost virtualno ogledati proizvodnjo Ljubljanskih mlekarn, tovarne leta 2019.

Dogodek bo organiziran v skladu z zahtevami in smernicami Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

O PROJEKTU TOVARNA LETA

S projektom Tovarna leta se predstavljajo dobre prakse slovenskih industrijskih podjetij na področju digitalizacije proizvodnje in poslovanja, tehnološke naprednosti, učinkovitosti proizvodnje, energetske učinkovitosti in skrbi za varstvo okolja ter skrbi za zaposlene. Projekt povezuje in združuje vodilne ljudi v proizvodnji in njihove dobavitelje ter zaposlenim v slovenskih proizvodnih podjetjih daje priznanje za prispevek pri napredku in blaginji Slovenije. Stičišče skupnosti so spletna stran finance.tovarna.si, dvotedenske e-novice o proizvodnih praksah, družbena omrežja in osrednji letni dogodek - finalni izbor tovarne leta, najboljšega proizvodnega podjetja v Sloveniji. Vsemu temu pa se bo 20. oktobra 2020 pridružil še prvi tematski dogodek Dobre prakse pametnih tovarn.

Več na tovarna-leta.si.