O-STA

Podjetniške jesenske počitnice na GCC

Spiritov on-line podjetniški teden popestril jesenske počitnice dijakom Gimnazije Celje - Center

Na Gimnaziji Celje - Center (GCC), eni od razvojnih šol ESS projekta PODVIG (podjetnost v gimnazijah) in šole koordinatorke strateškega partnerstva programa Erasmus + YESSS (Young Entrepreneurs at Secondary Schols) na izzive aktualnega časa in vedno bolj nepredvidljive prihodnosti trga dela odgovarjajo s poudarjanjem razvoja mehkih veščin dijakov, ustvarjalnosti, podjetnostnih kompetenc, timskega dela in voditeljstva v najširšem pomenu te besede zlasti s povezovanjem formalnega in neformalnega izobraževanja. Na šoli v tem šolskem letu pripravljajo več kot 70 obšolskih dejavnosti in projektov, ki so večinsko prilagodili tudi za aktualne razmere pouka na daljavo.

Že drugo leto zapored so bili na GCC uspešni na javnem pozivu šolam za dodelitev spodbud namenjenih izvajanju aktivnosti za spodbujanje ustvarjalnosti, podjetnosti in inovativnosti med mladimi, ki ga je objavil SPIRIT, javna agencija RS za spodbujanje podjetništva, internacionalizacije, tujih investicij in tehnologije, ki deluje pod okriljem gospodarskega ministrstva. Uspešno so pridobili sredstva za izvajanje podjetniškega krožka GCC Start Up, ki na šoli deluje že šesto leto, pa tudi za organizacijo podjetniškega vikenda, ki pa se je v duhu aktualnih razmer preselil na splet pod imenom GCC Start Up Your Life in s številnimi on-line delavnicami med 23. in 30. 10. postal kar podjetniški počitniški teden.

Podjetniški teden je vodila ekipa 3 mladih podjetnih duš (mentorja podjetniškega krožka na GCC Luke Srbiča, mlade podjetnice in nekdanje dijakinje GCC Maje Kosi, industrijske oblikovalke in mlade podjetnice Veronike Rožmanc) in 2 izkušenih podjetnikov (Josea Antonia Moralesa, Skrivnostni otok d. o. o., in Urše Žorž, Eventio). Mentorji so skupino 34 dijakov od 1. do 4. letnika vodili in usmerjali skozi vse korake: od iskanja ideje do pisanje poslovnega načrta in poslovnega govora (pitcha).
Mentorica Veronika Rožmanc je o samem konceptu razgibanega tedna zapisala takole: "Učenje ni nujno prijetno, dokler k njemu ne pristopimo prijazno. Izobraževanje ni nujno učinkovito, dokler ni sproščeno. Samo znanje ni dovolj za dosego sanj, če ni prežeto z optimizmom. Širjenje znanja in razgledanosti pa prerasteta v globlje poslanstvo, ko podajanje znanja postane široko dostopno vsakomur, ki je željan znanja in se je pripravljen učiti. Našo ekipo sestavljamo štirje mladi podjetniki, polni pozitivne energije in skrbi da naši mentoriranci združijo prijetno s koristnim in od našega spletnega druženja odnesejo veliko več kot podjetniško znanje." Luka Srbič pa je ob koncu podjetniškega tedna še dodal: "Menim, da se je podjetniški teden izpeljal odlično, kar potrjuje tudi napredek pri vseh udeležencih. Vsi, tudi mentorji, smo se naučili veliko. Dijaki so predvsem izkoristili prednosti spleta in spletne izvedbe, saj so imeli tako še več časa za delo na svojih projektih in predstavitvah. To se je izkazalo za zelo dobro, saj so bili rezultati podjetniškega tedna nadpovprečni. Poleg vsega znanja in novih poznanstev me najbolj veseli to, da so vsi našli delček sebe v podjetništvu ter zakorakali v svet podjetništva s pogumom ter velikimi ambicijami. Vsi mentorji jim želimo veliko sreče in predvsem vztrajnosti."

Na GCC bo podjetnost tudi v času dela na daljavo ostala pomemben del (ob)šolskih dejavnosti. Poleg krožka načrtujejo še en podjetniški vikend v drugi polovici šolskega leta, posebne delavnice za dijake 3. letnikov, ki so vezane na karierni program, ki ga izvajajo na šoli, zelo intenzivno pa se nadaljuje tudi delo na Erasmus + projektu YESSS, kjer je cilj priprava praktičnega e-priročnika za srednje šole o vključevanju podjetnostnih kompetenc v kurikularne vsebine in obšolske dejavnosti. Na GCC pa v prihodnjem letu začenjajo tudi z mednarodnim Erasmus + projektom MAKE SENSE, ki v ospredje postavlja socialno podjetništvo.

PRILOGA: Dva zaslonska posnetka s spletnega podjetniškega tedna (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, gregor.deleja@gcc.si, 041 708 945