O-STA

Nepozabno martinovo na medžimurski način

LifeClass Terme Sveti Marin_foto arhiv LifeClass Terme Sveti Martin
Martinovo je v Medžimurju nepozabno doživetje. _avtor fotografije: jacoblund https://www.istockphoto.com/portfolio/jacoblund?assettype=image&mediatype=photography&sort=best
Za martinovo se nečisti mošt spremeni v plemenito vino._ avtor fotografije: petrenkod https://www.istockphoto.com/portfolio/petrenkod?assettype=image&mediatype=photography&sort=best

Bliža se martinovo, tradicionalen vinski praznik, ko se mošt spremeni v vino. Praznik ima bogato tradicijo tako v Sloveniji kot na sosednjem Hrvaškem in vsako leto ga spremlja pestro dogajanje. Še posebej prešerno je v vinorodnih deželah obeh držav. Tudi v Medžimurju, najmanjši hrvaški županiji, vsako leto pripravijo nepozabno martinovanje, ki navdušuje obiskovalce od blizu in daleč.

"Martinje", praznik, ki očara vsakogar

Martinovo je v Medžimurju eden največjih praznikov, saj je vinska kultura v tem zelenem vrtu Hrvaške zelo močna. O tem pričajo raznorazni citati in stihi, posvečeni žlahtni kapljici. Tudi tu ob svečanih dogodkih nazdravljajo s slovitim napevom, ki ga tako radi prepevamo Slovenci, "Kolko kaplic, tolko let". Na tej veličastni vinorodni tradiciji temelji tudi medžimurska vinska cesta, ki jo sestavlja 30 vinskih kleti, posejanih po zelenih gričih Medžimurja. V njih kraljuje pušipel, vinska sorta, s katero so Medžimurci ponovno oživili tradicijo avtohtone sorte Moslavac.

Tradicionalno "rojstvo" čistega vina

Martinovo je v Medžimurju edinstveno doživetje. V najsevernejši hrvaški občini Sveti Martin na Muri, ki je ime dobila prav po "zavetniku vina", martinovo slavijo skoraj cel mesec. Krajani se že vrsto let trudijo ohranjati bogato kulturno izročilo in negujejo tradicionalne martinove običaje. Skupaj pripravijo raznovrstno kulturno dogajanje, obogateno s pristno domačo kulinariko. Najpomembnejši trenutek vseh vinskih "ceremonij" je prav gotovo krst mošta, ko se ta "nečista" pijača spremeni v zrelo, plemenito vino. Krst mošta tako simbolizira tudi slovo od vsega slabega - zgodi se preporod in rojstvo dobrega.

Martinovo v svetu zdravih užitkov

Medžimurje ponuja vse za nepozaben "martinov" oddih. Čez dan se lahko odpravimo na kolesarjenje ali pohod med vinogradi in prijetnimi zidanicami, kjer lahko okušamo najboljša medžimurska vina in tradicionalne dobrote. Ne smemo pa zamuditi niti slovesnosti ob blagoslovu vina, ki je prav poseben dogodek in prava paša za oči. Po dnevu, polnem nepozabnih doživetij, najbolj prija sprostitev v termalnih vrelcih LifeClass Term Sveti Martin. Za popoln zaključek dneva si lahko privoščimo še sprostitveno masažo izpod rok strokovno podkovanega osebja in se prepustimo prijetnemu martinovanju v svetu zdravih užitkov.

Omamni okusi martinovega

Vrhunski kuharji v medžimurskem resortu pa bodo poskrbeli tudi za pravo martinovo pojedino. Tradicionalna martinova raca z domačimi mlinci v kombinaciji z vrhunskim vinom zeleni silvanec bo prebudila vse naše čute. Tudi klasične dobrote po receptih naših babic, kot so pečenice in krvavice s pečenim krompirjem in kislim zeljem, so v kombinaciji z medžimurskim pušipelom slastna izbira. Za piko na i še štruklji z bučami in makom ter kozarec traminca in naše brbončice bodo dokončno prebujene. Kaj je lepšega, kot martinovo zaključiti ob okusni hrani, vrhunskem vinu in prijetnem ambientu?

Čeprav letos ne bomo mogli doživeti medžimurskega martinovanja, si le zabeležimo datum, da bomo vedeli, kam drugo leto za martinovo!