O-STA

Nova razstava v TAM-TAMovi Ulični galeriji

Simon Chang: Pretekli dogodki prihodnosti

TAM-TAMova Ulična galerija Na Vegovi

12. 1. - 8. 2. 2021

TAM-TAMova Ulična galerija v leto 2021 vstopa z razstavo dokumentarnega fotografa Simona Changa, ki je nastala v koprodukciji z Galerijo Fotografijo.

Serija barvnih fotografij na treh platnih Vegove ulice bo postavljena med 12. 1. in 8. 2. 2021. Vabljeni na ogled razstave v vedno odprto galerijo na prostem v Ljubljani.

-

Peresno lahek premik zaslonke, neverjeten trenutek pred svojimi očmi ujamem s pritiskom prstov. V tisti tisočinki sekunde Zemlja za sabo pusti že pripravljeno podobo, medtem ko se sama vrti okoli svoje osi; ali pa je šlo za blag, nepozaben trenutek sedanjosti, zgoščen v eno samo podobo. Pa vendar se zdi, da je naše nerazumevanje fotografije najbolj globoko utemeljeno v mitih, ki obkrožajo to "sedanjost".

Moja najljubša fotografska dela velikokrat pripovedujejo o pravokotnem svetu, kot ga prikazuje objektiv fotoaparata, o nekem trenutku v teku, ki se po navadi zgodi tik pred ali po pritisku sprožilca. Odločne in ostre oči fotografa razkrivajo posledice fragmentov zgodbe, ali detajle, k katerim lahko stremimo v prihodnosti.

V svetu fotografije ne poznamo sedanjika - njegova slovnica poudarja tisti trenutek, ko se preteklost in prihodnost križata, tisti čudoviti proces brisanja meja med razumom in čustvi skozi čas.

Na svetu ni drugega jezika, v katerem bi bila dovoljena združitev preteklika in prihodnjika, pa vendar fotografija svojo zgodbo govori s takšno brezbrižnostjo. Naključni dogodek preteklosti in prihodnosti je na skoraj prosojnem fotografskem papirju spretno sestavljen -- kakor priprava barv, ki jih umetnik nameša na paleto ali materin nežni dotik, ko hčeri spleta lase. S takšno predanostjo, ljubeznijo in nesebičnostjo fotografija beleži že udejanjene dogodke prihodnosti, odtise časa, meglene kakor mesečina...

Osebno verjamem, da nobena fotografija ne more razložiti "trenutnega", podobno kot zemljevidi mest, na katerih še tako radovedne oči ne najdejo označenega ne vhoda ne izhoda. (Simon Chang)

-

Simon Chang je bil rojen v Taipeiu na Tajvanu leta 1978. Kot dokumentarni fotograf živi in dela v Evropi od leta 2003, s poudarkom na zgodbah o ljudeh, katerih glas je redko slišan, skupnostih, ki jih obča družba ignorira, o duševnih motnjah v regijah nekdanjega konflikta, itd. Kmalu po tem, ko je diplomiral na oddelku za komunikacijsko umetnost na univerrzi Fu-Jen Catholic University in Taipei, se je preselil v Prago na Češko ter leta 2004 nadaljeval študij na praški FAMU (Film and Television Academy of the Performing Arts). Od leta 2010 živi v Ljubljani.

12. 1. - 8. 2. 2021

Nosilec projekta: TAM-TAM Inštitut

Koprodukcija: Galerija Fotografija

Ustvarjanje v TAM-TAMovi Ulični galeriji na Vegovi podpira Tektonik kraft pivovarna. Strogo resno pivo.

Ulična galerija je del kulturne četrti Soteska.