O-STA

Plaktivat vabi k ustvarjanju na temo SOLIDARNOST

TAM-TAM Inštitut razpisuje nov natečaj za oblikovanje mestnega plakata. Trinajsti Plaktivat izpostavlja solidarnost. V času vse večjih konfliktov med različno mislečimi in živečimi, ki jih poglabljajo populizmi, radikalizmi, mediji in algoritmi vseh vrst, je definicija solidarnosti, kot smo jo razumeli, na preizkušnji. Če k temu dodamo še izjemno individualizirano družbo, ki posameznika in njegovo osebno svobodo vse večkrat postavlja pred interese skupnosti, je družbeni konsenz na katerem temelji solidarnost, ogrožen.

Pandemija je ta problem še poglobila. Zato vabljeni, da poiščete vizualno sporočilo, ki bo v posamezniku aktiviralo proaktivni razmislek o družbenem pojmu solidarnosti. Prijave so odprte do vključno 9. februarja 2021, plakat z zmagovalno idejo pa bo objavljen na 500 plakatnih mestih širom Slovenije in prijavljen v tekmovalne dele festivalov Slovenski oglaševalski festival (SOF) in Bienale slovenskega oblikovanja Brumen.

Projekt Plaktivat tako ostaja zvest svojemu poslanstvu, saj tudi v trinajsti izdaji spodbuja k razmisleku o družbeni temi, ki potrebuje našo pozornost. Mestni plakat kot javni medij omogoča, da sporočilo doseže široko ciljno skupino in aktivira posameznike ali pa vsaj zaneti iskro, ki vodi k razmisleku. "Po izdaji kataloga, ki zajema vseh dvanajst natečajev Plaktivat, sem razmišljal ali projekt ohraniti in kako ga peljati naprej. Vse teme, ki jih je Plaktivat v preteklosti izpostavil, se žal zdijo večne in je potrebno nanje vedno znova opozarjati. In plakat je medij, ki jim daje glas. Problematik, ki bi potrebovale pozornost je še kar nekaj. Pri izbiri nove teme mi je, pomagala tudi epidemija, ki je ogrozila ta družbeni konsenz. Solidarnost, ki jo je že tako potrebno spodbujati in gojiti v današnjem svetu tekme in egoizma, je trenutno na preizkušnji, zato sem se odločil, da bo to trinajsta Plaktivatova tema." nam je povedal Tomaž Drozg, direktor TAM-TAM Inštituta in vodja projekta Plaktivat.

Natečaji, ki so od leta 2017 odprti tudi za prijave iz tujine, so bili med drugimi razpisani na teme nasilja nad ženskami, migracij, sovražnega govora, krize medijev, zdravja in zasvojenosti. V prvem valu pa se je v okviru projekta odvil tudi javni poziv za oblikovanje na temo koronavirus. Oglaševalska stoka je združila moči in prispelo je lepo število raznolikih del, ki se v javnem prostorju še vedno pojavljajo. V nastajanju pa je tudi zbirka vseh korona plakatov v obliki knjižne publikacije.

Prijava na je brezplačna, namenjen pa je vsem ustvarjalcem, tako posameznikom (oblikovalci, študentje, dijaki) kot agencijam oziroma pravnim osebam.

Več informacij o Plaktivatu in razpisnih pogojih najdete na uradni spletni strani: tam-tam.si/plaktivat-13. Za dodatna vprašanja se obrnite na elektronski naslov: plaktivat@tam-tam.si