O-STA

Ne čakaj na spremembo, bodi ta sprememba! Znani glavni izzivi na natečaju EIT Health Wild Card 2021

EIT Health išče rešitve na področju zaščite in nege oči ter lajšanja bolečin

Organizacija EIT Health letos že četrtič organizira Wild Card program, prek katerega želi poiskati podjetja v zdravstveni panogi, ki premikajo meje mogočega na dveh področjih zdravstvene nege: zaščite in nege oči ter lajšanja bolečin. Na koncu natečaja bosta dve ekipi prejeli do 1,5 milijona nepovratnih finančnih sredstev in dve leti podpore s strani organizacije. Za vsa evropska podjetja, ki si želijo narediti korak naprej, so prijave odprte do 15. marca. V to kategorijo sodijo tudi države iz skupine EIT Health InnoStars (Madžarska, Italija, Pojska, Portugalska) in države iz EIT Health RIS regij.

Ocenjuje se, da je samo v Evropi več kot 30 milijonov slepih in slabovidnih ljudi. V povprečju tako vsak 30. Evropejec izgubi vid. Ta statistika je še veliko slabša pri starejših prebivalcev, saj se kar eden od treh starostnikov po dopolnjenem 65. letu starosti sooča s tem problemom[1]. Še več, glede na raziskavo, ki so jo izvedli v 11 državah članicah Evropske unije[2], so ocenili, da neposredni stroški zdravstvene oskrbe na področju zdravljenja očesnih bolezni znašajo več kot 18 milijard evrov na leto. EIT Health si želi, da bi našli ustrezne rešitve, zato so se odgovorni odločili, da bo področje nege in zaščite oči eden izmed dveh letošnjih izzivov natečaja EIT Health Wild Card. EIT Health vabi nadarjene inovatorje iz cele Evrope, da poiščejo rešitev, kako lajšati, preprečiti in zdraviti probleme z očmi in poškodbe vida.

Drug izziv na natečaju je lajšanje bolečine. Organizatorji želijo slišati inovativne predloge, kako ublažiti akutno in kronično stanje bolečine. Z razumevanjem razlogov, kako in zakaj se bolečina pojavi v različnih situacijah, bodo imele učinkovite protibolečinske rešitve resnično pomemben vpliv na življenja pacientov.

Potovanje izbranih ekip se začne s hackatonom; prešli bodo skozi različne faze, od oblikovanja ekipe, do kritičnega premisleka, potrjevanja poslovnega modela in predstavitve. Za uvrstitev v finale bodo morali udeleženci nato svojo rešitev predstaviti skupini vodilnih v industriji, v finalu pa bodo razložili, kako bodo EIT Health investicijo uporabili v svojem podjetju in ponesli rešitev na trg. Na koncu selekcijskega procesa največ dve ekipi prejmeta dve leti mentorske podpore s strani EIT Health projektnih vodij, vodilnih mentorjev in coachev iz EIT Health organizacije, obenem pa dobita tudi dostop do EIT Health partnerske mreže. Polega tega bo vsaka ekipa prejela tudi do 750.000 evrov na leto.

"Po posvetu s strokovnjaki smo kot področji, na katerih potrebujemo inovativne rešitve, izbrali nego oči in lajšanje bolečine. Inovatorji imajo v svojih rokah vzvode za izboljšanje kakovosti življenja pacientov in prebivalcev Evrope ter drugih predelov sveta, saj lahko z inovativnimi rešitvami preobrazijo zdravstvo na teh področjih. Veselimo se, da spoznamo talente prihodnosti in jih podpremo pri novih rešitvah, ki bodo spreminjale življenja," pravi Jorge Juan Fernández García, direktor razvoja (Director of Innovation), EIT Health.

Dva izziva lanskega EIT Health Wild Card programa sta bila zdravje žensk in digitalna terapija. Ena od zmagovalnih ekip, španski MiMARK se osredotoča na izboljšanje natančnosti in učinkovitosti diagnostike raka maternične sluznice, medtem ko druga ekipa, Orbit iz Nemčije, razvija rešitev s pomočjo umetne inteligence, ki bi omogočila učinkovito personalizacijo zdravljenja Parkinsonove bolezni.

Za več informacij o prijavnem postopku za EIT Health Wild Card program 2021, obiščite spletno stran wildcard.eithealth.eu ali se pridružite webinarju Wild Card 16. februarja 2021.

O organizaciji EIT Health

EIT Health je nepridobitna organizacija in eno največjih evropskih javno-zasebnih partnerstev na področju zdravstvenih inovacij. Sestavljena je iz približno 150 partnerjev in je edinstvena evropska mreža vrhunskih podjetij, univerz, raziskovalnih in razvojnih centrov ter bolnišnic in inštitutov. Vloga EIT Health je zgraditi ekosistem, ki omogoča razvoj zdravstvenega varstva za prihodnost, da bodo lahko evropski državljani živeli dlje in bolj zdravo. EIT Health nadgrajuje veščine zdravstvenih delavcev po vsej Evropi, vlaga v najboljše talente Evrope in omogoča trženje inovativnih zdravstvenih izdelkov / rešitev v EU. Je ena največjih javno financiranih zdravstvenih pobud, podpira pa ga Evropski inštitut za inovacije in tehnologijo (EIT), organ Evropske unije.

Za več informacij obiščite: www.eithealth.eu.

O organizaciji EIT Health InnoStars

Grozd InnoStars je eno od sedmih geografskih področij organizacije EIT Health. Zajema polovico Evrope, vključno s Poljsko, Madžarsko, Italijo in Portugalsko, ter druge regije, vključene v regionalni inovacijski sistem EIT - baltske države, Hrvaška, Slovaška, Češka, Slovenija, Grčija in Romunija. To je skupina držav, ki jo Evropski indeks inovacij ocenjuje kot zmerne inovatorje. InnoStars je osredotočen na spodbujanje podjetništva, inovacij in izobraževanja na področju zdravstva, zdravega življenja in aktivnega staranja v regiji ter odpravljanje vrzeli med regijami, ki so vodilne v inovacijah, in tistimi regijami, ki šele napredujejo.

O Regionalnem programu inovacijske sheme EIT (EIT RIS)

Regionalno inovacijsko shemo EIT (EIT RIS) je ustanovil Evropski inštitut za inovacije in tehnologijo (EIT), da bi zapolnil vrzel med regijami, ki so vodilne v inovacijah, in tistimi regijami, ki šele napredujejo. Program se izvaja s sodelovanjem lokalnih središč, kot je tudi Ljubljanski univerzitetni inkubator. Na področju zdravstva se program razvija od leta 2016, koordinira pa ga EIT Health InnoStars. Program vključuje 13 zdravstvenih središč EIT, ki se nahajajo v 12 državah po Vzhodni, Srednji in Južni Evropi. Ta središča služijo kot vstopne točke do vseevropske mreže najboljših univerz, podjetij in njihovih projektov. Cilj programa je inkubirati regije, v katerih deluje, odkriti njihove edinstvene inovacijske prednosti in vključiti lokalne inovatorje za sodelovanje v vseevropskih programih in natečajih.

Kontakt: Kazár Olívia gsm: +36 30 604 0697 I e-naslov: kazar.olivia@acg.hu

Marta Kaczmarek, vodja komunikacij grozda EIT Health InnoStars gsm: +48 692 821 598 I e-naslov: marta.kaczmarek@eithealth.eu

www.eithealth.eu I https://eithealth.eu/in-your-region/innostars/