O-STA

KSJS poziva vlado naj preneha z napadi na neodvisnost STA

Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije (KSJS) obsoja vladno stopnjevanje pritiskov na institucionalno avtonomijo Slovenske tiskovne agencije (STA) in poskus zamenjave njenega vodstva, katerega namen je očitno težnja po utišanju vira zaupanja vrednih informacij.

Nedavno sprejeti vladni sklep, s katerim se pritiska na nadzorni svet STA, da naj nemudoma razreši direktorja STA, hkrati pa se z njim Ministrstvu za notranje zadeve nalaga tudi preverjanje odgovornosti nadzornega sveta, je težko razumeti drugače kot grožnjo in zamegljevanje dejstva, da vlada ne spoštuje zakona (PKP 7), ki jasno določa podlago za financiranje javne službe STA, katero je Vlada RS ponovno nezakonito ustavila. Vlada ne spoštuje tudi zakona o STA, ki jasno določa, da je za nadzor nad poslovanjem STA pristojen njen nadzorni svet.

KSJS izraža polno podporo svetu delavcev in sindikatu STA, ki poudarjata, da so vladne navedbe o šikaniranju zaposlenih na STA s strani direktorja popolnoma neutemeljene. Vsekakor pa si zaposleni na STA za pošteno, strokovno in kvalitetno opravljeno delo, s katerim prispevajo k zagotavljanju nepristranskih in korektno oblikovanih informacij STA, ki so vir in gradivo za praktično vse medije v Sloveniji, zaslužijo ustrezne delovne pogoje, predvsem pa pošteno plačilo.

Zato vlado ponovno pozivamo, da naj spoštuje zakonodajo in takoj zagotovi sredstva za nemoteno delovanje STA ter spoštuje njeno institucionalno avtonomijo ter uredniško neodvisnost.

Branimir Štrukelj, predsednik KSJS