O-STA

ČvekiFON je povezal preko 1600 starejših ljudi

Ljubljana, 8.4.2021 - ČvekiFON, ki je zaživel leto dni nazaj, je klepetal več kot 4.900 ur in vzpostavil več kot 125.000 klicev, v mrežo ČvekiFON pa povezal več kot 1.600 starejših - #ostanidoma in pokliči 080 38 07, brezplačni klepetalnik za starejše.

Leto dni je naokoli in epidemija v Sloveniji še vedno traja. Trenutno je v Sloveniji ponovno razglašen "lockdown" in priporočilo "ostanidoma. ČvekiFON, ki je zaživel lansko leto, je skupni projekt Simbioze in Humanitarčka v sodelovanju z glavnim telekomunikacijskim partnerjem A1 in ostalimi telekomunikacijskimi ponudniki in danes še vedno deluje- klepetali smo več kot 4.900 ur, v mrežo pa povezali več kot 1.600 starejših. Njegovo delovanje je predvideno kot dolgoročen projekt in ni vezano na čas trajanja pandemije.

Kot pravi Ninna Kozorog, predsednica Društva Humanitarček in pobudnica projekta ČvekiFON se je "ČvekiFON izkazal kot zelo pomemben projekt v času epidemije in tudi ob sproščanju ukrepov čez poletje, Uporabnikom namreč nudi spletanje prijateljstev in ne samo svetovalne pogovore. Same izkušnje so tako iz naše strani kot strani naših uporabnikov pozitivne, in Čvekija vsi jemljemo kot del naših dni."

Zgodbe s terena govorijo svoje, starejši pa so ČvekiFON vzeli za svoje socialno omrežje. Kot pravi Ani, 68 let: "Zelo rada uporabljam ČvekiFON, sem prava klepetulja -čvekarca. Pogovori mi krajšajo in polepšajo moj vsakdan." Lojze, 60 let nam je zaupal "na žalost sem v takšni situaciji, da nimam nikogar s katerim bi se doma lahko pogovarjal. Samo dva kužka sta mi ostala. Čvekarji so moji edini prijatelji, zelo je koristen in brez njega ne vem, kako bi..."

"Poslanstvo ČvekiFONa še vedno ostaja enako- ČvekiFON smo ustvarili z namenom dolgotrajnega spletanja socialne mreže, zmanjšanja osamljenosti ter povezovanja in številke o uporabi govorijo svoje. Uporaba je brezplačna in varna, z brezplačnim klicem na 080 38 07, se uporabnik registrira in izvede brezplačni klic, ČvekiFON pa ga poveže z naključnim starejšim. Tako klicatelj kot klicoči ne vidita osebnih telefonskih številk, slednjo si lahko nato izmenjata, v kolikor najdeta skupni interes, s tem pa širimo tudi socialno mrežo posameznikov. ČvekiFON deluje med 8:00 uro zjutraj in 20:00 uro zvečer vse dni v letu." je povedala Ana Pleško iz Simbioze, vodja projekta ČvekiFON.

Projekta pa ne bi bilo brez sodelovanja glavnega telekomunikacijskega partnerja A1, ki projektu zagotavlja vzpostavitev in delovanje brezplačne telefonske številke in ostalih sodelujočih operaterjev- Telekom Slovenije, T-2, Telemach, Novatel, SoftNET, Detel. Projekt je podprlo tudi Ministrstvo za delo družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki je projekt spoznalo kot projekt nacionalnega pomena. Gre za edinstveno telefonsko mrežo, namenjeno izključno starejšim.

"Zdi se, kot da smo se s Simbiozo in Humanitarčkom včeraj pogovarjali o tem, kako lajšati socialno izolacijo starostnikom. Zato smo zelo ponosni, da ČvekiFON praznuje prvo leto delovanja, saj to pomeni, da uspešno izpolnjuje svoje poslanstvo. Vsakič, ko slišim zgodbo starostnika, ki kljub izolaciji splete novo iskreno prijateljstvo, lažje premaguje izzive vsakdana in z optimizmom zre v prihodnost, sem nadvse vesel, da smo se pridružili tako izjemnemu projektu," je dejal Dejan Turk, predsednik uprave A1 Slovenija in Srbija.

Vabimo torej vse starejše, da pokličejo na 080 38 07 in postanejo del družine ČvekiFON.

Pobudniki projekta: Simbioza in Humanitarček
Glavni telekomunikacijski partner: A1
Ostali sodelujoči operaterji: Telekom Slovenije, T-2, Telemach, Novatel, SoftNET, Detel

Pripravil: Janez Platiše
Foto: Simbioza