O-STA

Mednarodni uspeh mladih fizikov z GCC

Bronasto priznanje in 6. mesto za slovensko fizikalno reprezentanco na Austrian Young Physicists' Tournament (AYPT) in drugi uspehi dijakov GCC

Od 8. do 10. aprila je potekal Avstrijski turnir mladih fizikov (AYPT), mednarodno tekmovanje iz fizike, ki se po navadi odvija v avstrijskem mestu Leoben, tokrat pa je zaradi epidemioloških razmer potekalo preko spleta. Na tekmovanju se je pomerilo 12 ekip iz 8 evropskih držav, Slovenijo pa so zastopali dijaki Gimnazije Celje - Center (GCC) in osvojili odlično 6. mesto in bronasto plaketo. V ekipi so sodelovali tretješolki Ava Boštjančič in Špela Šet ter četrtošolec Matija Marolt, na to zanimivo tekmovanje, ki je zastavljeno izrazito problemsko, pa so se pripravljali z mentorjema prof. Borutom Namestnikom in nekdanjim dijakom GCC, študentom fizike Mitjo Suvajcem. Posebna zahvala za pomoč pri pripravi na tekmovanje pa velja tudi dr. Sergeju Faletiču, asistentu na Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani in vodji tekmovanja SiYPT, ki je s svojo strokovnostjo in angažiranostjo ogromno pripomogel k uspehu.

Za uspešen nastop na tekmovanju AYPT so morali dijaki temeljito teoretično in eksperimentalno predelati 3 fizikalne probleme, ki v fiziki še niso dobro raziskani in razloženi. Poleg znanja o izbranih problemih pa so morali pokazati tudi ogromno drugega fizikalnega znanja, saj so v tekmovalnih debatah morali izzivati sotekmovalce.

Tudi sicer se dijaki in mentorji GCC lahko pohvalijo z izvrstnimi dosežki na ostalih tekmovanjih in natečajih, ne glede na to, da v letošnjem šolskem letu ta potekajo v zelo okrnjeni oz. prilagojeni obliki. V zadnjem mesecu so ob nedavnem uspehu mladih fizikov navdušili tudi strokovno komisijo tekmovanja za Gosarjevo nagrado Fakultete za uporabne družbene študije, ki jim je dodelila prva tri mesta, na natečaju A (se) štekaš? Ministrstva za zdravje so z animiranim filmom osvojili 2. nagrado, pa pri dve mesti na kreativno-dobrodelnem natečaju Rišem za prijatelja podjetja Office&more in tri srebrna priznanja na državnem tekmovanju iz biologije.


PRILOGA: Fotografija AYPT ekipe z GCC - z leve proti desni: Mitja Suvajac, Matija Marolt, Špela Šet, Ava Boštjančič in Borut Namestnik (arhiv GCC)

Dodatne informacije:
Gregor Deleja, ravnatelj GCC, 041 708 945, gregor.deleja@gcc.si