O-STA

Evropska zveza Medinea z novim študijskim projektom za spletno usposabljanje mladih glasbenikov Medinea-On-Air

AKADEMIJA ZA GLASBO UNIVERZE V LJUBLJANI PARTNER EVROPSKE ZVEZE MEDINEA V PROJEKTU MEDINEA-ON-AIR

Medinea network [Sredozemski inkubator bodočih umetnikov], ki ga je ustanovil in ga vodi Festival Aix-en-Provence, podpira poklicno integracijo mladih sredozemskih glasbenikov z razvojem medkulturnih projektov, ki krepijo dialog, prenos in mobilnost po sredozemskem bazenu. Medinea omogoča tudi razvoj izmenjav med kulturnimi delavci, da bi vzpostavili potrebne pogoje za trajnostni razvoj kreativnih pristopov v evro-sredozemski regiji. Mrežo sestavljajo kulturne organizacije glasbenega sektorja, ki se ukvarjajo z izmenjavo in sodelovanjem na mednarodni ravni. Vključujejo visokošolske zavode, kulturne centre, festivale in glasbene trge. Medinea trenutno združuje 30 partnerjev iz 17 držav.

V februarju je bil potrjen Erasmus + projekt Medinea-On-Air, nov program spletnega usposabljanja mladih glasbenikov, ki zajema vsa področja glasbenega udejstvovanja (sam pouk glasbenega predmeta / instrumenta, vaje, sodelovanje z uveljavljenimi umetniki, strokovnjaki na področju umetniške promocije in poklicni razvoj itd.). Program zajema obdobja spletnega usposabljanja, ki se zaključijo z delavnico v organizaciji katere od partneric projekta (ena od predvidenih 4 delavnic bo tudi v Ljubljani).

Partnerice projekta Medinea-On-Air so:

Festival Aix-en-Provence (Francija) - vodilna partnerica

Ente Musicale di Nuoro (Italija)

ARC Research and Consultancy (Malta)

Escola Superior de Música de Lisboa (Portugalska)

Univerza v Ljubljani - Akademija za glasbo (Slovenija)

Istanbul Technical University - MIAM (Turčija).

Akademija za glasbo Univerze v Ljubljani je bila k sodelovanju povabljena zaradi vrhunske ravni, ki jo njeni študenti redno izkazujejo na avdicijah za Mediteranski mladinski orkester (MYO). Je eden od treh glasbenih "knowledge providerjev" (poleg vodilne partnerice in Visoke šole za glasbo iz Lizbone), kar pomeni, da bodo nekateri njeni pedagogi sodelovali pri pripravi kakovostnih edukativnih spletnih orodij. Prof. Simon Dvoršak in Sae Lee bosta sodelovala tudi v pedagoškem odboru, ki bo v aprilu letos odločal o operativni izvedbi projekta.

Sam program se bo začel izvajati v januarju 2022 in bo trajal predvidoma do julija 2023. Kot že omenjeno bo v letu 2023 Akademija za glasbo Univerze v Ljubljani gostila eno od srečanj udeležencev, ki ga bo pospremil improvizacijski koncert "Intercultural Session" pod vodstvom skladatelja in multiinstrumentalista Fabrizia Cassola.

V napetem geopolitičnem kontekstu, ki ga zdaj zaostruje pandemična kriza, je mreža Medinea prepričana, da so kultura, umetniško izobraževanje in ustvarjanje način za pristop k dialogu in medkulturnim odnosom med različnimi ljudmi. S tem novim programom namerava Medinea prispevati k zadovoljevanju potreb sredozemskih kulturnih in ustvarjalnih sektorjev: okrepiti in negovati dialog med državami sredozemskega bazena ter okrepiti vlogo sektorjev v korist socialne vključenosti in poklicne integracije mladih umetnikov. Z njim se Medinea namerava boriti proti oviram za mobilnost, ki jih imajo mladi evro-sredozemski umetniki v trenutnih epidemioloških okoliščinah. Zasnovan na podlagi najnaprednejših izobraževalnih trendov v sredozemskem bazenu, bo mladim umetnikom omogočil celovit osebnostni, umetniški in managerski trening za njihov vstop v profesionalni svet glasbenih ustvarjalcev.

Več o projektu lahko najdete na povezavi https://medinea-community.com/medinea-obtained-an-erasmus-grant-for-its-2021-2023-programme/

Peter Štrbenk

Odnosi z javnostmi

Univerza v Ljubljani, Akademija za glasbo