O-STA

Letni koncert Pihalnega orkestra Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani s podelitvijo študentskih Prešernovih nagrad Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani

12. maj 2021 bo iz več razlogov prazničen dan za Akademijo za glasbo Univerze v Ljubljani in tudi za širši slovenski kulturni prostor. Po dobrem letu prisilnega koncertnega molka bo prvi večji sestav Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani izvedel celovečerni koncert. Ta čast pripada Pihalnemu orkestru Akademije za glasbo, ki bo v sredo, 12.5. 2021 ob 19.30 v Dvorani Marjana Kozine v Slovenski filharmoniji odprl koncertno sezono cikla Tutti 2021. Pod vodstvom dirigenta prof. Mihe Rogina bodo izvedli dela Johna Barnesa Chancea Inkantacija in Ples, Paula Hindemitha Koncertna glasba, op. 41, Kennetha Amisa Driven!, Chen Y Tu in Gustava Holsta Suita v E♭, op. 28, št. 1 za pihalni orkester. S skladbo skladatelja Paula Hindemitha Akademija za glasbo Univerze v Ljubljani tudi obeležuje 125-letnico skladateljevega rojstva, katera je bila sicer leta 2020, a koncerta takrat zaradi pandemije ni bilo mogoče izvesti.

Koncertno dogajanje bo zaznamovalo tudi dinamično dogajanje na odru, saj so omejitveni ukrepi zaradi COVID 19 močno zarezali v sestave za izvedbo posameznega dela, vsled česar se bodo ekipe nastopajočih na odru večkrat izmenjale.

Na koncertu bodo podeljene Prešernove nagrade Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani za študijsko leto 2019/2020. Dobitniki nagrad so :

hornist Sebastjan Buda za izvedbo Koncerta za rog št. 1 Richarda Straussa z Orkestrom Slovenske filharmonije (mentor prof. Boštjan Lipovšek)

violončelistka Ema Krečič za izvedbo Rokoko variacij Petra Iljiča Čajkovskega s Simfoničnim orkestrom Radiotelevizije Slovenija (mentorica doc. Karmen Pečar Koritnik)

skladatelj Gašper Muženič za kompozicijski opus v zadnjih dveh letih (mentor prof. Dušan Bavdek) violinistka Viviana Rogina za izvedbo Koncerta za violino Felixa Mendelssohna s Simfoničnim orkestrom Radiotelevizije Slovenija in drugo bogato koncertno dejavnost (mentor prof. Vasilij Meljnikov)

flavtistka Barbara Spital za izvedbo Koncerta za flavto Carla Nielsena z Orkestrom Slovenske filharmonije (mentorica prof. dr. Karolina Šantl Zupan).

Koncert bo mogoče spremljati v živo preko spleta na spletni strani Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani https://www.ag.uni-lj.si/.

Akademija za glasbo Univerze v Ljubljani

Peter Štrbenk

Odnosi z javnostmi