O-STA

Mestni kritiki - Razstava družbenokritičnih plakatov

Razstava družbenokritičnih plakatov, UL ALUO, smer Grafično oblikovanje

V središču mesta v TAM-TAMovi Plakatni galeriji Figovec je od 7. do 27. maja 2021 na ogled razstava družbenokritičnih plakatov. Razstavljenih je 20 plakatov, ki so jih oblikovali študentje Akademije za likovno umetnost in oblikovanje pod mentorstvom profesorja Radovana Jenka. Plakati s socialno-družbeno vsebino izpostavljajo in opozarjajo na probleme v sodobni družbi.

Razstava je preddogodek 12. sejma akademske knjige Liber.ac, ki bo potekal od 18. do 20. maja 2021. TAM-TAM Inštitut je razstavo družbenokritičnih plakatov pripravil v sodelovanju s Filozofsko fakulteto in Akademijo za likovno umetnost in oblikovanje.

Foto: Asiana Jurca Avci

V sklopu sejma bo potekala tudi okrogla miza z naslovom Plakat - mesto kritike, ki bo dostopna preko spleta, premierno v četrtek, 20. 5., ob 14. uri.

Med oglaševalskimi mediji ima plakat najdaljšo in najbolj žlahtno tradicijo družbene kritike, političnih sporočil in kontra kulturne provokacije. Še danes umeščenost v javni prostor omogoča, da kritična in angažirana sporočila dosežejo naključno publiko mimoidočih izven njihovih informacijskih mehurčkov. Kakšna je percepcija družbeno angažiranega plakata danes? Zakaj je nujno, da ni plakati niso podrejeni le komercialnim sporočilom? Kako je korona spremenila plakat in njegovo pozicijo v mestu? Zakaj se format plakata ohranja tudi v digitalnih medijih in kakšne plakate oblikujejo digitalni domorodci? Razpravljata eksperta za plakat Radovan Jenko in Tomaž Drozg. Pogovor vodi Zala Velkavrh.

Celoten program je dostopen na spletni strani liberac.ff.uni-lj.si/program-liber-ac/.