O-STA

Dobrodelno okrog Slovenije se zaključuje in nadaljuje

Ljubljana, 21.5.2021 - Slovenska karitas, v sklopu programa YoungCaritas Slovenije se je konec aprila 2021 pridružila akciji Dobrodelno okrog Slovenije oziroma krajše DOS. DOS je največji vseslovenski humanitarni kolesarski dogodek, ko se s cestnimi kolesi prekolesari traso okrog celotne Slovenije v skupni razdalji 1225 kilometrov. V letu 2020 je bil projekt uspešno izpeljan prvič, kjer se je celotna trasa, pod vodstvom ultramaratonskih kolesarjev Damija Zupija in Alojza Poglavca, odpeljala skupno nepretrgoma. Letošnji DOS pa je bil razdeljen na 5 etap. 5 dni - 5 etap, skupaj povezanih v celoto okrog Slovenije. Zbirala so se sredstva za nakup koles za otroke iz socialno ogroženih družin. Uradni slogan projekta je: "POT ZA SREČO OTROK".

Prva etapa se je pričela 27. aprila 2021 na mestnem trgu v Novem mestu. Vseh 20 kolesarjev, kateri so sodelovali na letošnjem DOS-u se je v jutranjih urah iz Novega mesta odpravili na 277 kilometrov dolgo etapo proti Portorožu. V drugi etapi so prekolesarili 303 kilometre do Soče, v tretji etapi so se preko Vršiča odpravili proti Prevaljam, za kar so morali prekolesariti 230 kilometrov. V četrti etapi do Dobrovnika še nadaljnjih 190 kilometrov in za zaključek iz Dobrovnika nazaj na izhodiščno točko, 1. maja 2021, v Novo mesto, nadaljnjih 225 kilometrov. Skupno torej 1225 kilometrov, v petih dneh, okrog celotne Slovenije.

Na poti okrog Slovenije so se 20-im kolesarjem lahko pridružili tudi ostali kolesarji z donacijo. Tekom kolesarjenja in naprej so se zbirale donacije tudi prek SMS sporočil s ključno besedo ZaKolo5 na številko 1919 ali pa z direktnim nakazilom na TRR. Ob trasi je kolesarje pričakalo več skupin podpornikov, ki so z okrepčilom za kolesarje ali donacijami še bolj polepšali plemenitost dogodka. Organizirale so se tudi nekatere lokalne Župnijske karitas, katere so samostojno zbrale donacije na svojih območjih in nato donacijo predale predstavnikoma youngCaritas Slovenije, kateri so bili odgovorni za humanitarni del dogodka.

Tekom projekta se je že prva dva dni zbralo za nakup 12 koles, nato pa se je z naknadnimi donacijami do konca DOS-a in naprej ta številka povečala na 32 koles. Tisti otroci in mladostniki iz socialno ogroženih družin, ki ta kolesa prejmejo so že izbrani in prihajajo iz vseh koncev Slovenije. Iz vsake Škofijske karitas po dva otroka. Pol je deklic in pol dečkov v starostnem razponu od 9 do 17 let.

Nekaj otrok prihaja iz večjih družin, kjer bo kolo dobil najstarejši, tako, da ko bodo to kolo prerasli, ga uporabljali tudi mlajši bratje in sestre. V dveh primerih sta umrla očeta in so mame ostale same z otroci, nekateri starši izbranih otrok so kronično bolni, so invalidi ali pa brezposelni, ostali pa prejemajo nizke oziroma minimalne dohodke in si koles ne morejo privoščiti. Eno kolo bo namenjeno mladostniku, ki je z družino prišel iz Venezuele in kolo potrebuje, da lahko hodi na treninge nogometa ter se tako lažje vključuje v novo družbo. Kar nekaj otrok pa potrebuje izpravno kolo za opravljanje kolesarskega izpita, ker jim ga starši ne morejo omogočiti. Eno kolo se bo v sodelovanju z Društvom Celiac Slovenija namenilo otroku iz socialno ogrožene družine, ki ima celiakijo in mu na tak način pomagali premagovati težave s katerimi se srečuje pri sprejemanju svojega zdravstvenega stanja.

YoungCaritas pripravlja nadaljevalni in razširitveni projekt, s katerim bi s popravili in obnovo koles omogočali dostop do koles in veselje do kolesarjenja še drugim otrokom in mladostnikom. Kolesa, ki jih bodo ljudje darovali, bodo v sodelovanju z nekaterimi kolesarskimi mojstri in prostovoljci youngCaritas obnovili in jih predali otrokom in mladostnikom iz socialno ogroženih družin.

Sredstva za srečo otrok se še naprej zbirajo preko SMS sporočil s ključno besedo ZaKOLO5 na številko 1919 in z direktnim nakazilom na TRR Karitas na:

Slovenska karitas

Kristanova ulica 1

1000 Ljubljana

TRR: SI56 0214 0001 5556 761

Sklic: 00 905

Namen: ZA KOLO


Najlepša hvala za vsak dar iz srca!


Peter Tomažič

generalni tajnik Slovenske karitas