O-STA

Odprtje razstave Novi kolektivizem: Pro et Contra

V petek, 28. maja, so v TAM-TAMovi plakatni galeriji Figovec odprli razstavo oblikovalskega kolektiva Novi kolektivzem: Pro et Contra. Razstavni projekt, ki je nastal v soorganizaciji TAM-TAM Inštituta in Društva NSK Informativni center, prikazuje razvoj političnega plakata. Na ogled je 20 plakatov, ki so nastali med letoma 1985 in 2020. Razstava v središču Ljubljane bo na ogled do 17. junija 2021.

TAM-TAMova plakatna galerija Figovec je namenjena prikazovanju in spodbujanju plakatne kulture. Tomaž Drozg, direktor TAM-TAM Inštituta pravi, da je plakatna galerija Figovec gostila že kar nekaj razstav. Med drugimi so že bili razstavljeni družbenokritični plakati, družbenoodogovorni plakati in koncertni plakati. Ko je razmišljal o političnem plakatu, ki zajema široko področje družbenega delovanja, se je takoj povezal z oblikovalskim kolektivom, s katerim so pripravili izbor plakatov.

V Novem kolektivizmu, ki letos obeležuje 37 let svojega obstoja, so dodali: "Del naše državotvornosti je tudi politični plakat. Na razstavi je prikazano naše politično angažirano delovanje, ki se je začelo s plakatom "Dan mladosti" leta 1987." Med drugimi je razstavljen tudi plakat "New world order", ki so ga na začetku epidemije izdelali kot refleksijo na COVID in si ga lahko vsak pretočil iz spleta ter natisnil sam.

Tevž Logar o razstavi:

V osemdesetih letih prejšnjega stoletja se je v slovenskem prostoru pričelo odpirati polje za nove fenomene v likovni umetnosti. Del tega in eden izmed motorjev ustvarjanja nove paradigme v polju umetnosti je bilo tudi leta 1984 ustanovljeno gibanje Neue Slowenische Kunst. Z namenom usklajevanja celostne podobe gibanja NSK so tri ustanovne skupine (Laibach, Irwin in Gledališče sester Scipion Nasice) iniciirale oblikovalski kolektiv Novi kolektivizem, v katerem je bil tudi po en član iz ostalih skupin: Dejan Knez, Miran Mohar, Darko Pokorn in Roman Uranjek. Povezovanje, sodelovanje, nenehen pretok idej med skupinami NSK je izoblikovalo gibanje, ki je že na začetku rušilo meje likovne umetnosti, velik pečat pa je pustilo tudi v širšem polju kulture ter zelo aktivno poseglo tudi na druga družbena področja. Brez dvoma je ključno vlogo za poseg v realni socialni in politični prostor odigral prav Novi kolektivizem, ki je, tako kot ostale skupine, kot osnovno metodo delovanja uporabljal t. i. retroprincip, ki pomeni poseganje v izbrane motive, njihovo apropriiranje in reinterpretacijo. Projekt Pro et Contra, ki ga je Novi kolektivizem razvil v sodelovanju s TAM-TAM Inštitutom, prikazuje razvoj političnega plakata oblikovalskega kolektiva, in sicer z izborom 20 plakatov, ki so nastali med letoma 1985 in 2020. Pričujoči pregled političnega plakata Novega kolektivizma omogoča vpogled v njihovo precizno strategijo delovanja, hkrati pa se kaže tudi kot specifičen prerez nevralgičnih točk širšega družbenega konteksta v preteklih štiridesetih letih.