O-STA

V Lipici praznujemo god sv. Antona Padovanskega, zavetnika zaljubljencev

V sončnih junijskih dneh vabijo v Kobilarno Lipica nove priložnosti za stik z lipicanci in doživljanje skritih, manj poznanih kotičkov zelenega lipiškega posestva. V soboto, 12. junija, ob 10. uri bomo tako obeležili god svetega Antona Padovanskega, zavetnika cerkvice, ki že od 17. stoletja daje značilno podobo osrednjemu jedru Lipice.

Sveti Anton Padovanski je eden najbolj priljubljenih svetnikov, saj je zavetnik zaljubljencev, zakoncev, žensk in otrok, revežev, pa tudi popotnikov, pekov in rudarjev. Je priprošnjik za srečen porod, proti boleznim živali, brodolomu in vojnim stiskam, ki je živel med letoma 1195 in 1231.

Svetemu Antonu Padovanskemu posvečena cerkvica daje značilno podobo osrednjemu jedru Kobilarne Lipica in se nahaja nedaleč od najstarejšega hleva za lipicance, Velbance. Zgodovinski viri navajajo, da je tu stala že v 17. stoletju in da je današnjo podobo dobila v 19. stoletju. V zadnjih desetletjih je postala priljubljena lokacija poročnih obredov, god svetega Antona Padovanskega pa bo tokrat že drugič obeležila sveta maša.

V zelenem ambientu pred cerkvico bo sveto mašo v soboto, 12. junija, ob 10. uri daroval Božo Rustja z željo, da bi praznovanje preraslo v tradicionalen dogodek. Pobuda za obeležitev godu sicer je rezultat sodelovanja Kobilarne Lipica, Škofije Koper in Turistične zveze Slovenije, obenem pa je to dan, ko se lahko obiskovalci podajo na vodeno doživetje stika z lipicancem in ogled lipiškega posestva, obenem pa izvedo vse, kar jih zanima o najmlajših, igrivih žrebetih, ki so letos prišla na svet.

Foto galerija >>

Foto: Kobilarna Lipica, Gabriele Boiselle / Edition Boiselle