O-STA

Spoznajte dobre prakse oživljanja turizma ob rekah

20. in 21. aprila je v organizaciji Regionalne razvojne agencije Ljubljanske urbane regije (RRA LUR) potekal webinar projekta STAR Cities - Trajnostni turizem za privlačnost obrečnih mest. Osrednja tema je bila Okolje in trajnost v razvoju rečnega turizma.

Rečni turizem je pogosto opredeljen kot ekoturizem, vendar se zgodi, da ta ni vedno tako trajnosten, kot bi si želeli. S ciljem vzpostaviti ravnovesje med razvojem turizma ob rekah in varstvom narave so bile v okviru dogodka predstavljene številne evropske dobre prakse oživljanja turizma ob rekah, med tudi njimi tri iz Ljubljanske urbane regije.

V okviru vključevanja trajnostnega razvoja turizma v strateško načrtovanje so bili predstavljeni projekti Ljubljana - Zelena prestolnica Evrope 2016, ki je Ljubljano uvrstila na evropski in svetovni zemljevid trajnostnih mest, v času projekta pa so vse leto potekale številne aktivnosti na različne trajnostne teme, Zelena shema Slovenskega turizma, ki preko nacionalnega programa in certifikacijske sheme spodbuja in promovira trajnostno delovanje destinacij, Strategija razvoja in trženja trajnostnega turizma v Hamburgu (Nemčija), v okviru katere je tamkajšnja turistična organizacija postavila kriterije za trajnostne turistične izdelke in na podlagi njih izbrala trajnostno ponudbo, ter največji nemški celinski naravni rezervat biosfere - Pokrajina reke Elbe, ki je pod Unescovo zaščito od leta 1997 in predstavlja eno zadnjih skoraj neokrnjenih rečnih pokrajin v srednji Evropi.

Med produkti rečnega turizma, ki vključujejo trajnostno mobilnost, je navdušil okolju prijazen hibridni katamaran Liinsand, ki med plovbo proizvaja zelo malo emisij, v pristaniščih pa uporablja le energijo baterij. Po rečni poti Elbe, na kateri že leta ni bilo redne trajektne linije, povezuje mesti Stade in Hamburg. Zanimivi so tudi izleti s čolni Au fil de l'eau - floto sestavljajo majhni okolju prijazni čolni, ki nudijo storitev prevoza in izletov za odkrivanje naravne dediščine in biotske raznovrstnosti na francoski reki Marni ter s tem osveščajo javnost o pomenu varstva okolja.

Kot dobre prakse turizma v vlogi varovanja okolja in dediščine so bile izpostavljene Tematske poti v Krajinskem parku Ljubljansko barje, preko katerih je predstavljena bogata naravna dediščina Ljubljanskega barja. Poleg njih še razstava Moja Ljubljanica, ki prikazuje zgodbo tega območja vse od prazgodovine, na ogled pa je tudi najstarejše ohranjeno leseno kolo na svetu, staro kar 5.200 let, francoski Naravni park Haute Ȋle (NATURA 2000), kjer je zaradi ohranjanja neokrnjenosti in preprečevanja izginjanja ekosistema mokriščne favne in flore prisotnost obiskovalcev skrbno nadzorovana, nekatera območja parka pa so v času reprodukcije ptic celo zaprta, ter virtualno orodje Upynės - Teka, ki zbira in arhivira različne spomin(k)e z rek, potokov in bregov okrožja Kaunas (Litva) ter beleži ekološko stanje rek in kulturnih znamenitosti.

Udeleženci so se lahko seznanili tudi s projekti oziroma prireditvami, ki se izvajajo v čast rekam ter ob tem poskrbijo za spodbujanje in promocijo trajnostnega turizma rek. Predstavljeni so bili naslednji primeri dobrih praks: Big jump - evropski dan plavanja v rekah, ki ga je leta 2002 ustanovila Mreža evropskih rek in katerega namen je ljudi spomniti na njihovo povezanost z evropskimi rekami, Plaža Tiberis na bregovih reke Tibere, kjer je bilo potrebno temeljito očistiti in urediti območje, da je sedaj na voljo prebivalcem kot brezplačen javni prostor, namenjen za brezskrbno poletno sprostitev in rekreacijo, Festival Slavimo reko, ki se odvija ob rekah v Kaunasu - gre za pobudo, ki je s ciljem razviti trajnostne oblike in dejavnosti rečnega turizma povezala člane skupnosti in različne umetnike, ter organizacija daljših pohodov (cca. 14 km) za t.i. spoznavanje območij, njihove naravne in kulturne dediščine ter promocije hoje kot zelo primernega načina za turistični obisk območja, ki ga vsako leto organizira Turistična skupnost Val-de-Marne.

V okviru projekta je bilo izvedenih pet medregionalnih delavnic, od tega tri na spletu. Posnetke vseh treh spletnih seminarjev (webinarjev) si lahko ogledate na spodnjih povezavah.

Turistični produkti in marketing

Upravljanje in sodelovanje

Okolje in trajnost

Posamezni sklopi seminarja Okolje in trajnost:

Sustainable tourism development in strategic planning

Sustainable mobility & river tourism products

Tourism in the role of river environment and heritage protection

Events to celebrate the river

Članek o spletnem dogodku: conclusion article has been published on the website

***********************

Več o projektu STAR Cities

Regionalna razvojna agencija Ljubljanske urbane regije je članica mednarodnega konzorcija projekta "STAR Cities - Sustainable Tourism for Attractivity of Riverside Cities" (Trajnostni turizem za privlačnost obrečnih mest) v okviru EU programa Interreg Europe.

Projekt STAR Cities je sofinanciran s strani Evropskega sklada za regionalni razvoj znotraj programa INTERREG EUROPE in vključuje celoten turistični ekosistem, ki obstaja ob rekah in je pomemben za specifični cilj programa Interreg Europe, ki se ukvarja z varovanjem, spodbujanjem in razvojem naravne dediščine, biotske raznovrstnosti in ekosistemov. Projekt stremi k izboljšanju regionalnih politik na področju naravne in kulturne dediščine ter razvoja turizma. Eden od ciljev je tudi poziv oblikovalcem politik, da razmislijo o razvoju obrečnega območja evropskih mest kot o novi turistični ponudbi, pri tem pa se osredotočijo na trajnostni razvoj.

Več informacij o projektu na spletnih straneh:

- RRA LUR: https://www.rralur.si/projekti/star-cities-trajnostni-turizem-za-privlacnost-obrecnih-mest

- STAR Cities: https://www.interregeurope.eu/starcities/