O-STA

Poletna muzejska noč v Lipici - večer z lipicanci, doživetje Muzeja lipikuma in konstruktivizma Avgusta Černigoja

S slikovitim prizorom prihoda lipicancev s pašnikov in vodenim ogledom kobilarne se bo v soboto, 19. junija, začelo dogajanje Poletne muzejske noči v Lipici. Kobilarna Lipica, ki letos praznuje 441. obletnico, se bo tudi tokrat pridružila pobudi Skupnosti muzejev Slovenije Poletna muzejska noč in za obiskovalce brezplačno odprla svoja vrata v svežini večera, med 18. in 22. uro.

Lepota lipicancev in sproščeno večerno vzdušje bosta obiskovalce vabila k doživljanju muzeja Lipikuma, ki na izviren in zanimiv način predstavlja lipicanca in Lipico. Lipikum si bodo lahko obiskovalci ogledali tik ob najstarejšem in najlepšem hlevu Velbanci, kjer so nastanjeni lipicanski žrebci. Le korak od muzeja bo priložnost za raziskovanje ustvarjalnosti konstruktivista Avgusta Černigoja v umetnikovi galeriji in ogled muzejske zbirke kočij.

Najmlajša lipicanska žrebeta bodo sobotni večer preživeli skupaj s svojimi materami v izpustih pri hlevih na Borjači. V Graščini pa bo k ogledu vabila vizualna umetniška pripoved o lipicancih LOVE IN US Lipizzaner Horses by Alenka Slavinec, ki je pred kratkim nastala v režiji vizualne umetnice in ambasadorke lipicancev Alenke Slavinec.

Po vodenem ogledu ali samostojnem raziskovanju lipiškega posestva bo kulinarično piko na Poletni muzejski noči v Lipici dodala sladka in poletna kulinarična ponudba na terasi Muzeja kulinarike.

Foto galerija >>

Foto: Kobilarna Lipica, Gabriele Boiselle / Edition Boiselle, Mediaspeed