O-STA

Razstava Slovenski filmski plakat 1991 - 2021

TAM-TAMova plakatna galerija Figovec tokrat gosti slovenske filmske plakate v obdobju zadnjih 30 let. Povabljeni na ogled razstave med 9. in 29. julijem 2021!

Filma brez plakata ni. Plakat je najprej prvi stik potencialne publike s filmom, povabilo k ogledu, kasneje je opomnik za mimoidoče, po ogledu filma pa iztočnica za refleksijo. Zato bi filmskemu plakatu lahko rekli predfilm na ulici. Dober plakat si zna izboriti svoje mesto v urbanem okolju in predvsem jasno komunicira, kar pomeni, da doseže svojo publiko. Če gre za klišejski film, je prav, da to izraža tudi plakat. Enako velja, če gre za filmsko mojstrovino.

Razstava odstira skoraj kronološki pregled produkcije filmskih plakatov v samostojni Sloveniji. Zvrsti filma predstavlja v vsej njihovi pestrosti: vključena sta tudi dokumentarni in celo risani film. Zasledimo lahko nekaj prelomnih filmskih naslovov, znanih režiserskih in igralskih imen ter pomembnih akterjev slovenskega oblikovanja. Predstavljeni plakati bolj ali manj uspešno zasledujejo močno tradicijo slovenskega plakata. Tisti bolj klasični kot glavni motiv vključujejo izseke iz filmov, drugi se poslužujejo tehnike kolaža, nekaj oblikovno bogatejših pa skozi ilustracijo povsem avtorsko interpretira vsebino.
-
Organizator razstave: TAM-TAM Inštitut
Razstavišče omogoča: Mestna občina Ljubljana
Postavitev razstave je omogočil arnoldvuga+
Zahvaljujemo se Slovenski kinoteki za dostop do gradiva, producentom filmom za soglasja za objavo in Jerneju Kejžarju za pomoč pri oblikovanju info plakata in besedilu.