O-STA

Odprtje razstave fotografij Mankice Kranjec

"PO STOPINJAH MOJEGA DEDA"

ODPRTJE FOTOGRAFSKE RAZSTAVE MANKICE KRANJEC

5. avgust 2021, ob 20.00, Savinov likovni salon, Žalec

ŽALEC - V četrtek, 5. avgusta 2021, ob 20. uri, bo v Savinovem likovnem salonu Žalec odprtje fotografske razstave "Po stopinjah mojega deda", fotografinje in novinarke Mankica Kranjec. Razstava, ki je doslej obiskala že pet slovenskih krajev, v Žalcu nadaljuje svojo pot. Šesta postaja te edinstveno zasnovane razstave, ki časti bogato kulturno zapuščino enega največjih slovenskih pisateljev, bo na ogled do 28. avgusta. Odprtje razstave bo v atriju Savinove hiše oplemeniteno z besedami iz romana Strici so mi povedali v interpretaciji slavistke Lidije Koceli. Program ob odprtju razstave pa bosta v celoto povezala pianistka Petra Koprivec in multiinstrumentalist ter pevec Danijel Bogataj.

"Po stopinjah mojega deda" je Mankičina povest o dobrih ljudeh, prijaznih vaseh, osamljenih razpotjih, prostranih njivah in tistih poteh, kjer je nekoč hodil njen ded, pisatelj Miško Kranjec. Mankica je pričevalka nekega časa in je dokumentaristka podob drobnih vsakdanjosti. Skozi izbrane vizualne motive gledalcu ponuja širši vpogled v življenje ob Muri in predstavlja Prekmurje v vsej svoji preprosti čarni lepoti. S fotografijami upodablja zgodbe malega človeka in slikovite prekmurske ravnice, kjer je njen dedek preživljal svojo mladost v močvirju. Tako ustvarja nezavedno povezavo med umetnostjo in svojo izkušnjo iskanja dedovih stopinj. Iskrivo premišljen koncept postavitve 30 fotografij v starih lesenih okvirjih pa enkratno dopolnjuje z navedki iz Kranjčevih knjig in zapisanimi spomini njenega očeta Matjaža.

"Prekmurje sem prepotovala po dolgem in počez. Tam sem spoznavala tisti izjemni panonski svet, ki ga moj ded opisuje v literarnih delih. V iskanju njegovih stopinj sem odkrivala svoje korenine in odgrinjala tiste plasti njegovega življenja, ki so mi bile doslej še neznane," je o nastajanju projekta razkrila avtorica razstave.

Več o projektu: Po stopinjah mojega deda

Razstava bo odprta do 28. avgusta 2021, med tednom od 10. do 17. ure, ob sobotah med 10. in 13. uro. Vstop je prost. Več o razstavi.

Dodatne informacije:

Mankica Kranjec Uroš Govek - strokovni sodelavec za kulturo ZKŠT

041 609 383 03 712 12 66

mankica@gmail.com uros.govek@zkst-zalec.si