O-STA

Državno prvenstvo v preskakovanju ovir Lipica 2021 - več 170 jahačev in več kot 190 najboljših tekmovalnih konj

Foto: Sibil Slejko in arhiv Urha Baumana
Foto: Sibil Slejko in arhiv Urha Baumana
Foto: Sibil Slejko in arhiv Urha Baumana
Foto: Sibil Slejko in arhiv Urha Baumana
Foto: Sibil Slejko in arhiv Urha Baumana

DRŽAVNO PRVENSTVO V PRESKAKOVANJU OVIR LIPICA 2021 - VEČ 170 JAHAČEV IN VEČ KOT 190 NAJBOLJŠIH TEKMOVALNIH KONJ

Z zmago Urha Baumana na konja Larisal na prvi članski tekmi se je včeraj začelo Državno prvenstvo v preskakovanju ovir, ki bo do nedelje, 22. avgusta, na hipodrom v Lipici pritegnilo 172 jahačic in jahačev s 196 konji. Tekmovanje tudi tokrat organizira Kobilarna Lipica v sodelovanju s Konjeniško zvezo Slovenije.

Danes se bodo tekmovalke in tekmovalci pomerili v ekipnih preizkušnjah. Jutri bodo na vrsti odprte tekme, v nedeljo, 22. avgusta, pa bo tekmovalno vzdušje doseglo vrhunec s finalnimi tekmami, ki bodo odločile o novih državnih prvakih v individualni razvrstitvi - v vseh kategorijah od članov do otrok.

Na vseh finalnih preizkušnjah, predvsem pa na tekmi Grand Prix, ki šteje za člansko lovoriko, se obeta vrhunski konjeniški spektakel na nič manj kot 150 centimetrov visokih ovirah.

Urh Bauman, ki trenira v Konjeniškem klubu Urh Bauman v Mariboru, bo tokrat skušal še tretjič zapored osvojiti lovoriko državnega prvaka v članski konkurenci. Za sabo ima odlično tekmovalno sezono, saj je trenutno vodilni v točkovanju svetovnega pokala v ligi, v katero sodi Slovenija. S konjem Larisal je v maju postal prvi slovenski tekmovalec, ki je zmagal na Grand Prix tekmi za svetovni pokal - in to ne le enkrat, v Šamorinu na Slovaškem, ampak trikrat.

Državno prvenstvo v preskakovanju ovir je edino tekmovanje v Sloveniji, na katerem bo letos nastopil, saj se sicer udeležuje tekem za svetovni pokal v tujini, je pojasnil: "Glede na kvalitete in rezultate konja, letos jaham na svetovnem nivoju in sem se - iz tega razloga - v Sloveniji udeležil le tekme v Lipici, ki pa mi veliko pomeni, že zato, ker za naslov državnega prvaka in ker je Kobilarna Lipica kot državna kobilarna biser Slovenije in, pač imam, neka čustva do nje."

Takoj po zaključku državnega prvenstva bo Urh Bauman kot edini slovenski tekmovalec odpotoval na evropsko prvenstvo v preskakovanju ovir, ki se bo 31. avgusta začelo v nemškem Riesenbecku, kjer je cilj uvrstitev v finale oziroma med prvih 20. "Dolgoročni cilj so olimpijske igre 2024," pojasni Bauman, ki je v tem času dobil več mamljivih ponudb za prodajo konja, vendar se je odločil, da devetletni Larisal ni naprodaj: "Kljub velikemu povpraševanju za prodajo konja, je le prevladalo neko čustvo in želja po nadaljnjih športnih rezultatih."

Zagotovo ima svojo zanimivo zgodbo o tem, kaj ga je pritegnilo v konjeništvo - enega redkih športov, v katerem tekmovalke in tekmovalci nastopajo skupaj, v enotni kategoriji - vsak od tekmovalcev na državnem prvenstvu. Zato bo spektakel na hipodromu v Kobilarni Lipica privlačen in zanimiv za gledalce, ki si lahko nastope najboljših slovenskih jahačic in jahačev ogledajo ob izpolnjevanju PCT pogoja.

Vsi rezultati in startne liste Državnega prvenstva v preskakovanju ovir 2021 >>

Vsem, ki želijo najboljše slovenske tekmovalke in tekmovalce spodbujati pri premagovanju zaprek ter doživeti vzdušje velikih konjeniških tekmovanj, je na voljo tudi prenos v živo na mednarodnem konjeniškem portalu Clip my horse TV na spletni povezavi, ki preko računalniških zaslonov omogoča brezplačen ogled.

Preskakovanje ovir je - poleg dresurnega jahanja in eventinga - ena od treh olimpijskih konjeniških disciplin. V slovenskem konjeniškem športu je, glede na število 688 registriranih tekmovalcev in 612 registriranih tekmovalnih konj, tudi najmočnejša konjeniška disciplina.

Povezava do izjav >>

Foto galerija >>