O-STA

Dan Kobilarne Lipica - predstava lipicancev, doživetja za družine in mednarodna razstava Človek in konj z Oskarjem Kogojem in Sergiem Pausigom

Le še nekaj dni je do največjega in najbolj priljubljenega dogodka v Kobilarni Lipica. To je Dan Kobilarne Lipica, ki bo v nedeljo, 12. septembra, pritegnil s pestrim celodnevnim programom za družine. Z razstavo Človek in konj bo povezal svetovno priznana kreatorja umetniških trendov, Oskarja Kogoja in Sergia Pausiga, vrhunec pa bo dosegel v družbi prelepih lipicancev - s predstavo Lipiške šole klasičnega konjeništva na lipiškem hipodromu.

Kobilarna Lipica bo v nedeljo, 12. septembra, na široko odprla svoja vrata in se s ponosom predstavila obiskovalcem. Dogajanje Dneva Kobilarne Lipica, polno doživetij za družine in otroke, se bo ob 9.30 začelo z jutranjim spustom lipicanskih kobil in žrebet na pašo. Nato si bodo lahko obiskovalci ogledali prikaz podkovanja konj, se pridružili vodenemu ogledu lipiškega posestva, doživljajski delavnici "stik s konjem lipicancem", prikazu "jahač in konj" in drugim doživetjem na zelenem posestvu Lipice.

Lepota, eleganca in plemenitost belih lipicancev bodo najbolj navdušile ob ogledu predstave Lipiške šole klasičnega konjeništva s pričetkom ob 15. uri na hipodromu. Zato bo v Hotelu Maestoso 4* superior od 16. ure dalje na ogled tudi mednarodna razstava Človek in konj - izviren umetniški poklon lipicancu slovenskega industrijskega oblikovalca Oskarja Kogoja in italijanskega slikarja Sergia Pausiga. Ustvarjalca sta svoja individualna sloga združila v skupno pripoved in edinstven pogled na odnos med človekom in konjem skozi čas.

Umetnika bosta razstavo nadgradila z donacijo izbranih del. Črna in bela skulptura lipicanca v porcelanu z zlato poslikavo ter zlati venetski konj Oskarja Kogoja bodo tako v prihodnje krasili avlo Hotela Maestoso, barvita prispodoba sinteze univerzalnega in individualnega, pozitivnega in negativnega, v likovni kreaciji Drevo življenja Sergia Pausiga pa bo oplemenitila stopnišče Pomnika miru, saj bo razstava sočasno na ogled na dveh lokacijah, na Cerju in v Kobilarni Lipica.

Program Dneva Kobilarne Lipica si lahko ogledate tukaj >>

Ob Dnevu Kobilarne Lipica ne zamudite tudi zabavnega programa. Najmlajšim obiskovalcem bosta namenjena animacija z Ribičem Pepetom in koncert glasbene skupine Čuki >>

Oskar Kogoj bo Kobilarni Lipica podaril skulpturi črnega in belega lipicanca ter skulpturo venetskega konja - to so umetniška dela, ki jih je ob obisku Kobilarne Lipica leta 2008 kot darilo Občine Sežana prejela britanska kraljica Elizabeta II.

Razstava bo v Kobilarni Lipica in v Pomniku miru na Cerju odprta za ogled do sredine decembra 2021, omogočili so jo Turizem Miren-Kostanjevica, Občina Miren-Kostanjevica in Kobilarna Lipica.

Za udeležbo na Dnevu Kobilarne Lipica velja pogoj PCT. Dogodek bo potekal skladno s smernicami NIJZ in veljavnimi ukrepi za ohranjanje zdravja. Število vstopnic bo omejeno.

Foto galerija >>

Foto: Galerija Oskar Kogoj Nature Design, Sergio Pausig, Kobilarna Lipica, Vid Rotar, Sibil Slejko, Gabriele Boiselle / Edition Boiselle